Tuesday, March 21, 2023
13 junija, 2012

Kakšna je vaša seksualna inteligenca?

By 0 1089 Views
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Spoznajte trojček IQ & EQ & SQ

Poleg racionalne inteligence (IQ) in čustvene inteligence (EQ), imamo torej dandanes opraviti še s pojmom seksualne inteligence (SQ).


  • Racionalna inteligenca: lahko jo opredelimo kot sposobnost reševanja težav v različnih okoliščinah.
  • Čustvena inteligenca: sposobnost uspešnega reševanje težav, ki izhajajo iz iracionalnih čustev.
  • Seksualna inteligenca: podobno kot prejšnji dve, jo lahko opredelimo kot sposobnost uspešnega kosanja s težavami, ki ne izhajajo le iz seksualne komunikacije med dvema osebama, pač pa tudi iz odnosa osebnosti do lastne seksualne filozofije.

Enostavno rečeno: seksualna inteligenca je sposobnost uživanja v spolnem življenju v vseh njegovih razsežnostih.

Ste inteligentni v življenju? Pa ste takšni tudi v seksu?

Lahko bi sklepali, da je oseba, pri kateri so te 3 oblike “razuma” usklajene, uspešna v poklicni karieri, v odnosu do drugih ljudi in tudi v postelji. Toda ta ideal je žal velika redkost – veliko pogosteje srečujemo njihovo neusklajenost.

Sijajen akademik …

… obdarjen z bleščečo inteligenco, utegne biti zaradi pomanjkanja čustvene in seksualne pameti v stiku z ljudmi izrazito obešenjaški, v postelji pa popoln “idiot”.

Včasih je bil dovolj otrdel moški ud in razkrečene ženske noge …

Še pred nekaj desetletji ni bilo pomembno, ali je bil človek seksualno inteligenten. Družba je moškim in ženskim stoletja predpisovala strogo določene seksualne vloge. Otrdel moški ud in razkrečene ženske noge, misijonarski položaj, v katerem je moški nad žensko, seksualna igra brez predigre in molk (kaj pa naj bi govorili, če pa je čas za “delo”) – vse to sestavlja nekdanjo podobo seksa.

Moški se je izpraznil in sprostil, ženska pa polnila z nezadovoljstvom, ki ga ni ne hotela in ne smela izraziti.

Danes je tudi ženskam »dovoljeno« uživati v seksu

K sreči so se časi spremenili. Ženske smo si izborile precejšnjo enakopravnost in dojele, da imamo vso pravico do užitka v seksu (od tega pa ima zagotovo veliko koristi tudi nasprotni spol). Sočasno se je razvila tudi potreba, da osebe obeh spolov v medsebojnih odnosih izkazujejo sposobnosti in veščine, ki so jih znanstveniki poimenovali za seksualno inteligenco.
Kakšna je seksualno inteligentna oseba?

Seksualno inteligentna je oseba, ki premore veliko znanja o seksualnosti, ki je zmožna prepoznati svoje seksualne želje in potrebe ter jih tudi svobodno izražati. S partnerjem se tudi zunaj postelje subtilno sporazumeva o seksu, vse to pa zna uporabljati v praksi. Izgovori, češ “da se o tistem ne filozofira”, pripadajo preteklosti.

Kako izmerimo SQ?

Da takoj razjasnimo: seksualna inteligenca se ne meri na osnovi trdote moškega spolnega uda, števila orgazmov ali pogostnosti spolnih odnosov.

Ker gre za sposobnosti in veščine, seksualno inteligenco – podobno kot IQ in EQ – merijo s psihološkimi testi in vprašalniki. Testiranje je podobno merjenju racionalne inteligence: oseba se na področju seksualne inteligence lahko izkaže za “povprečno”, “nadpovprečno” ali “zaostalo”.

Kako se različni SQ-ji kažejo v praksi?

Nekatere raziskave so pokazale, da seksualno inteligentne osebe v primerjavi s seksualno zaostalimi bolj uživajo v seksu in redkeje doživljajo motnje, kot sta erektilna disfunkcija in anorgazmija (odsotnost orgazma).
 

Komentarji
Kategorija:   Zanimivosti
Naslednji prispevek

Inteligenca in spolnost

13 junija, 2012 0