Thursday, July 18, 2024

"Moč vseh medicinskih in alternativnih sredstev za lajšanje bolečin ter tehnik in položajev rojevanja zvodeni, če osebje nima časa, da bi prisluhnilo porodnici in ji omogočilo njej najustreznejšo obliko poroda. Ženska nemalokrat potrebuje samo pomirjajočo navzočnost človeka, ki mu zaupa; prijazna beseda, topel pogled, božanje po roki," menita prim.dr. Vasilij Cerar, ginekolog in porodničar iz Porodnišnice Ljubljana, in prof. dr. Marjan Pajntar, ginekolog, porodničar in psiholog v pokoju, sicer pa utemeljitelj psihosomatskega pristopa v slovenskem porodništvu.


Nosečnost in porod ženski podelita pečat brez primere. Pred stoletji, ponekod pa pred desetletji ali celo še danes je uspešno donositi otroka, po možnosti moškega spola, največja ali edina naloga, s katero ženska šele dobi vlogo v družbi ali v patriarhalni družini. Samo tukaj je moški nikoli ni mogel in je tudi ne bo mogel nadomestiti. Čeprav je sled takšnega razmišljanja še vedno opazna – na nek način pri porodnicah, ki s podrobno razlago porodnih bolečin sebi in drugim dokazujejo, da so opravile pomembno nalogo -, je na drugi strani medicinska znanost tako napredovala, da so porodi zdaj občutno krajši in manj boleči, poleg tega je zanemarljivo malo tragičnih izidov za otroka ali mater. Hkrati se bliskovito uveljavljajo alternativne, naravnejše tehnike rojevanja, h katerim prištevamo prav vse položaje, ko ženska ne leži, in naravnejše tehnike lajšanja bolečin. Za uveljavitev številnih možnosti in želja porodnic pa bi porodnišnice morale zaposlovati dovolj strokovnega osebja, da bi prav vsaka ženska ves čas poroda imela ob sebi nekoga, ki bi prisluhnil njenim željam o malce "drugačnem" položaju ali tehniki lajšanja bolečin. Vemo, da v marsikateri slovenski porodnišnici porodnice tega ne morejo pričakovati.

Kakšni načini rojevanja so na voljo pri nas?

Znano je, da si ženska med rojevanjem instinktivno želi poiskati položaj, ki je zanjo najudobnejši, takšen, da jo bo najmanj bolelo. Nekatere si bolečine olajšajo tako, da med popadki ležijo na boku, drugim je lažje, če med popadki sedijo, čepijo ali klečijo, tretjim bolečina popusti med hojo. Tukaj pa že nastopijo prve težave. "Položaji rojevanja so prirejeni izključno osebju," pravi prim. dr. Vasilij Cerar, ki prav nič ne skriva, kaj so dogaja po porodnišnicah: "Četudi hoče porodnica sesti, ji bo marsikatera babica brž velela, naj leže in naj poroda ne poskuša voditi na svojo roko. V Celju so nekoč rojevale tudi ženske iz Hrvaške, ki so dobesedno ušle iz postelje, da bi rodile čepe, babice pa so jih, kajpak, pošiljale nazaj v posteljo."

Toda nekatere porodnice se o okoliščinah poroda odločijo že na začetku nosečnosti ali še prej.

Porod v vodi

Zanimanje za porod v vodi ali v vodo se je zelo povečalo v minulem desetletju. V zadnjih nekaj letih je porodov v vodi pri nas precej manj. V bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna, ki za zdaj edina v Sloveniji ponuja možnost takšnega poroda, je tako rodilo samo kakih 3 odstotke porodnic. "Menim, da zanimanje upada na račun epiduralne analgezije, za katero se je letos odločilo kar 25 odstotkov porodnic, v primerjavi z lanskimi 14 odstotki," pravi direktorica Alenka Pleško Mlakar, dr. med, specialistka anesteziologije.

Porod v vodi je zaživel, ker naj bi bil otroku zaradi prijetno tople vode prihranjen šok ob stiku z novim okoljem. V vodi namreč otrok zgolj zamenja eno tekočino z drugo. Dokler babica ali mati otroka ne vzame iz vode, lahko diha prek popkovine, ko pa popkovino prerežejo, je njegov stik s svetom že lažji. Voda predvsem blaži materine bolečine, saj ob podpori vsega telesa sprošča mišice in posledično pospeši počasen porod. Nekateri zdravniki so prepričani, da je blagodejen učinek vode tudi v tem, da zmanjša verjetnost nastanka raztrganin.

Pred leti so porodu v vodi, zlasti po tistem, ko sta v Angliji pri tem umrla dva dojenčka, začeli nasprotovati, saj navsezadnje res obstaja nevarnost, da otrok vdihne vodo v pljuča. Gre torej za zahteven porod, ki ga mora voditi posebej za to usposobljena babica ali zdravnik. "Toda pri strokovnem vodstvu ni mogoče, da bi prišlo do zapletov, seveda pa velja opozoriti, da se za porod v vodi lahko odloči samo zdrava nosečnica, pri kateri je nosečnost potekala normalno," pravi Alenka Pleško Mlakar, dr. med., in doda, da pri njih še nikoli ni prišlo do okužbe pri porodu in tudi ne do zapletov pri otroku. Če nameravate roditi v vodi, se morate oglasiti v postojnski porodnišnici mesec dni pred porodom. Za porod boste odšteli 35.000 tolarjev.

Porod doma

Velika večina žensk v Evropi rodi v porodnišnicah, samo v dveh državah se rodi doma več kot 5 odstotkov otrok; na Nizozemskem rodi doma približno 30 odstotkov porodnic, vendar tudi ta odstotek rahlo pada, pri čemer velja poudariti, da imajo Nizozemci eno od najmanjših umrljivosti mater in otrok pri porodu. Za tradicionalne porode doma imajo natančno izdelana merila, točno vedo, katera nosečnica lahko ostane doma in katera mora v porodnišnico. Takoj za Nizozemsko je nekdanja Jugoslavija z 29 odstotki žensk, ki so rodile doma, vendar z eno najvišjih umrljivosti mater in otrok pri porodu. "Menim, da so nekateri alternativni skrajneži pozabili, zakaj smo porode preselili v porodnišnico. Poti nazaj preprosto ni. Za žensko in otroka je najvarnejši porod v porodnišnici, kjer je vedno na voljo strokovno osebje, v okviru porodnišnice pa bi morali poskrbeti za čim večjo domačnost," pravi prim. dr. Vasilij Cerar. Porodov doma v Sloveniji tako rekoč ni, razen če otrok prehiti mater na poti v porodnišnico. "Prav sinoči je neka ženska rodila doma, ker jo je porod presenetil," še pove prim. dr. Vasilij Cerar.

Porod čepe

Prof. dr. Marjan Pajntar je bil prvi pri nas, ki je dokazal, da je pokončna drža matere pri porodu dobrodošla zanjo in za otroka. Plastični stolček, nekateri mu pravijo pručka, je pripeljal iz Nizozemske, na njem je v osemdesetih letih rodilo več sto žensk, po profesorjevi upokojitvi pa pručka v porodnišnici, žal, bolj ali manj sameva. Zakaj je porod na pručki boljši od ležečega? Ženska zaradi vpliva težnosti lažje iztisne otroka, trebušne mišice so med rojevanjem razbremenjene, prav tako izčrpane mišice maternice. Težnost prispeva tudi k učinkovitejšim popadkom, ti so manj boleči in se pojavljajo v večjih razmikih, porod pa je posledično znatno krajši. Otrok ne pritiska na aorto in spodnjo zbiralno veno – kar se dogaja, če mati leži na hrbtu -, zato je bolje preskrbljen s krvjo in kisikom. Porodnica na pručki lažje diha, kajti med navpičnim porodom je porodni kanal raztegnjen, zato otrok lažje zdrsne skozi medenični obroč, medtem ko se mora pri porodu leže celo zriniti navzgor, da bi se prebil na svet. Pri takšnem porodu je zaželeno, da ženska v prvi porodni dobi hodi oziroma si poišče položaj, ki je zanjo najudobnejši in najmanj boleč, druga porodna doba pa naj bi se sklenila na pručki. Zakaj je po upokojitvi prof. dr. Marjana Pajntarja rojevanje čepe manj priljubljeno, čeprav so bile ženska z rezultati zelo zadovoljne? "Najbrž ni treba poudarjati, da ležeči položaj najbolj ustreza babicam in porodničarjem, saj tako najlažje nadzorujejo plod in mater, pa tudi odločijo o prerezu presredka. Toda tudi ko gre za prerez presredka, obstajajo načini priprave na porod, denimo s toplimi obkladki ipd. V Veliki Britaniji, kjer to izvajajo, je epiziotomij veliko manj kot pri nas," pravi prof. dr. Marjan Pajntar. V Porodnišnici Ljubljana je še na voljo možnost poroda na pručki, vendar se porodnice zanj, žal, ne odločajo v velikem številu, saj z njim niso dovolj seznanjene, poleg tega jih k temu ne spodbujajo dovolj.

Porod sede …

… izvajajo tako rekoč v vseh porodnišnicah, saj so tudi porodniške postelje oblikovane tako, da je mogoče zadnji del postelje dvigniti. Pri porodu sede se otrok prebija vsaj skozi ravno porodno pot (in ne navpično kot pri ležečem položaju), zato je porod lažji tako za porodnico kot za otroka.

Porod kleče

Tudi klečanje olajša bolečine v križu, saj otrokovo težo preusmeri naprej. Veliko porodnih postelj ima dva dela, enega je mogoče znižati, drugega pa zvišati, tako da lahko nosečnica poklekne kar na postelji.

Porod na vseh štirih

Tudi ta položaj olajša bolečine v križu. Koristen je predvsem za ženske, ki so se pri prejšnjih porodih raztrgale ali se želijo izognili prerezu presredka. Če se bitje otrokovega srca upočasni, ta položaj lahko uporabijo, da se poveča pritok krvi k maternici in otroku. Temu položaju je podobno tudi ležanje na kupu blazin s prsnim košem navzdol.

Ležanje na boku

Ta položaj zmanjša bolečine pri popadku, saj ženska med popadki lažje počiva in zmanjša pritisk na presredek. Nosečnica mora nujno ležati na boku tudi v primeru epiduralne analgezije.

Opora za noge

Dandanes oporo za noge uporabljajo samo v primeru vakuumskega ali kleščnega poroda, četudi nekatere nosečnica pravijo, da so jim stremena za oporo celotnih nog pomagala ves čas poroda.

Lajšanje porodnih bolečin

Popadki so pri različnih ženskah različno boleči. Mnoge ženske pravijo, da je bolečina nekoliko popustila takoj, ko so pomislile, da je porodna bolečina usmerjena; telo se trudi odpreti maternični vrat in potisniti otroka skozi porodni kanal. Druge pravijo, da je bolečina pojenjala, če so se vsaj malce osredotočile na to, kaj se med porodom dogaja otroku; gotovo mu ni lahko, ko skuša prilesti iz ozkega porodnega kanala. Babice pravijo, da je pri porodu zelo dobrodošlo tudi malce razumevanja.

Prof. dr. Marjan Pajntar pravi, da porod najslabše prenašajo ženske, ki prevzamejo vlogo pasivne bolnice – mimogrede, ležeči položaj jim to dobro omogoča. Težje rodijo tudi ženske "menedžerskega" tipa, ki menijo, da morajo vse nadzorovati, zaradi česar niso sproščene. Toda ne glede na to, kakšna je osebnost porodnice – vsaka se med porodom počuti osamljena. Zaradi številnih naprav, ki spremljajo stanje ploda in matere, je pogosto tudi prestrašena, čeprav ji dopovedujejo, da naprave ne pokažejo nič napačnega. "Če toži o bolečinah, dobi kako injekcijo, masko na nos, nato pa je spet sama," piše prof. dr. Marjan Pajntar v knjigi Nosečnost in vodenje poroda. "Kljub pomanjkanju denarja bi morali skrbeti za to, da bi bilo v naših porodnišnicah dovolj dobro stimuliranih, odprtih ter prijaznih babic in zdravnikov, ki bi bili pri porodnicah večino poroda. Babic in zdravnikov, ki bi morali razumeti potrebe in želje porodnice, njene strahove, bojazni in težave, ki ne bi gledali nanjo vzvišeno," pravi profesor. V Dublinu na Irskem, kjer so porodi med najkrajšimi v Evropi, so včasih ženski ob sprejemu v porodnišnico dodelili babico ali študenta medicine, ki je bil ob njej, dokler ni rodila – ne glede na to, kako dolg je bil porod. Prav to, da se babice ob izteku delovnega časa zamenjajo, najbolj moti naše porodnice, "toda opaziti je že, da si ženske babico in zdravnika ali zdravnika naročijo po zasebni poti," pravi prim. dr. Vasilij Cerar. Seveda je lahko med porodom ženski veliko pomoč in uteho otrokov oče, morda pa bi morali razmišljati, da bi, če oče ni navzoč, bila ob ženski prijateljica, sorodnica, ki bi bila skupaj z osebjem pomemben psihološki element lajšanja bolečin. Znana irska porodničarja, O’Driscoll in Meagher, pravita, da na zmanjševanje porodne bolečine vplivajo štirje dejavniki: pravilna vzgoja (mati ustrezno predstavi porod deklici), ustrezna oskrba navzočih, ki porodnici posvečajo dovolj pozornosti, ter skrajševanje poroda in blaženje bolečin z analgetiki. Zdaj pa navedenemu dodajamo še nefarmakološka, naravnejša sredstva za lajšanje bolečin.

Narkotiki in pomirjevala

Narkotike vsake tri do štiri ure vbrizgajo v žilo ali v mišice zadnjice/stegna, na voljo pa so tudi v obliki svečke. Sicer dobro blažijo bolečine, vendar utegnejo depresivno učinkovati na mamo in otroka; včasih je otrok po porodu bolj zaspan in nekoliko težje diha. Pri nas največ uporabljajo Dolantinol, Tadol in Tramal. Pomirjevala v porodništvu uporabljajo manj kot drugod po Evropi.

Inhalacijski analgetiki

Mešanico dušika in kisika pri nas uporabljajo vse manj, kajti porodničarji pravijo, da pri ženskah pogosto povzroča slabost, zaradi česar je potiskanje med popadki šibkejše.

Epiduralna analgezija

Zdravilo, vbrizgano po drobnem katetru v hrbtenični kanal zunaj poteka hrbteničnega mozga, je zelo učinkovito. Porodnice postopek ocenjujejo nadvse ugodno. Toda takšen postopek zaradi možnih hujših, čeprav redkih zapletov zahteva dobro znanje anesteziologa. V Sloveniji, kjer v vseh porodnišnicah anesteziolog ni nenehno na voljo, epiduralno analgezijo uporabljajo razmeroma redko. "Menim, da bi lahko epiduralno analgezijo izvedel tudi porodničar, ki bi opravil ustrezno šolanje in urjenje z najmanj 200 šolskih primerov," meni prim. dr. Vasilij Cerar.

Elektrostimulacija

Naprava na baterije z elektrodami, ki jih porodnica z lepljivimi blazinicami prilepi na telo, zmanjšuje sporočila o bolečinah, ki jih telo pošilja v možgane, obenem pa spodbuja nastajanje endorfinov. Žal ta naprava ni na voljo v vseh slovenskih porodnišnicah.

Toplotna stimulacija

V svetu zelo, pri nas pa manj uporabljana tehnika polaganja toplih obkladkov na spodnji del trebuha, dimlje in presredek ter ledeno hladnih obkladkov na dno hrbta in črevesno odprtino.

Masaža

V rabi je veliko metod, vse pa vzdražijo receptorje v koži, ki svoje vzburjenje veliko hitreje pošiljajo v hrbtenični kanal, kot pa potujejo bolečinska vzburjenja.

Akupunktura in akupresura

Ti metodi, ki ju v kitajski medicini uporabljajo že tisočletja, nastopata v porodništvu skupaj z različnimi drugimi tehnikami. Bolj razširjena sta akupresura oziroma masaža in pritiskanje na akupunkturne točke.

Joga

"Nosečnost in porod sta obdobje v življenju, ko nam lahko poznavanje lastnega telesa, zmožnost umiritve in koncentracije pekel spremenijo v raj. Tako telesna kot duhovna pripravljenost nosečnice sta znana dejavnika, ki pomembno vplivata na porodno izkušnjo, žensko samopodobo, a tudi na varen porod in zdravega novorojenčka. Joga – redno izvajanje sproščanja, asan ter posvečanja sebi in še nerojenemu otroku – ima lahko čudovite učinke, saj poleg naštetih dobrih lastnosti izkorišča hormonske spremembe v telesu, ki mehčajo vezi in tako telo pripravljajo na prehod otroka skozi porodni kanal. Seveda nosečnost zahteva večjo previdnost, zato je pomembno biti seznanjen z vajami, ki jih zdrava nosečnica lahko izvaja popolnoma varno," je o pomembnosti joge za nosečnost in porod zapisala Špelca Hleb Babič, gonilna sila društva Štorklja, svetovalka za dojenje in prva Slovenka, ki je opravila zahtevni mednarodni izpit za diplomirano mednarodno laktacijsko svetovalko (IBCLC).

Druge tehnike

Poznamo še tehnike, ki prek možganov zavirajo vstop dražljajev v hrbtni mozeg. Te predpostavljajo poučevanje nosečnice o poteku poroda in o tem, kaj lahko pričakuje. "Žal je tako, da so nosečnice – najbolj sugestibilna ciljna skupina – veliko dojemljivejše za negativne informacije o tem, kako porod boli, premalo pa prisluhnejo prijetnim zgodbam in spodbudnim navodilom v materinski šoli," je opazil prim. dr Vasilij Cerar. Nosečnica naj bi pred porodom in med njim razpolagala s samozaupanjem in optimizmom. Kot smo že dejali, so za to pomembni čustvena podpora, udobno okolje in navzočnost ljubljenih oseb. Pri tem pa ji lahko dobro denejo tudi nekatere sprostitvene tehnike in hipnoza.

Usmerjanje pozornosti

Poznamo veliko tehnik, ki preusmerjajo pozornost porodnice in tako zmanjšujejo bolečino. Pri nas je najbolj znana metoda, pri kateri porodnica med popadkom usmerja pozornost na dihanje. Znane so tudi metode, pri katerih si nosečnica nekaj živo predstavlja ter se skuša skoncentrirati na različne vidne, slušne in taktilne spodbude. To so aktivne metode. Poznamo še pasivne metode, ko ženski predstavljajo televizijski program ipd.

Glasba in avdioanalgezija

Slušna stimulacija – seveda takšna, ki porodnici ugaja – je učinkovita, če je dovolj glasna. Glasba sprošča endorfine, občutek bolečine se zmanjša. Če porodnico glasba spominja na prijetne dogodke, jo sprošča in vpliva tudi na druge oblike obnašanja, denimo na ritmično dihanje.

Hipnoza

V zahodnem svetu so jo v porodništvu začeli uporabljati na začetku minulega stoletja. Hipnoza je spremenjeno stanje zavesti, v katerem se zelo poveča sugestibilnost. V hipnozi človek doseže telesno in umsko sprostitev, globljo, kot jo lahko doseže v budnem stanju. Poveča zmožnost koncentracije, doseže zmožnost spremenjenega zaznavanja, poveča ali zmanjša možnost spominjanja, pridobi zmožnost nadziranja sicer nekontroliranih fizioloških funkcij, kot so krvni tlak, krvni pretok in bitje srca, pridobi toleranco za logične nesmisle … V novejšem času pri porodu uporabljajo hipnozo v obliki avtohipnoze in posthipnotičnih sugestij. Navzočnost hipnotizerja ob porodni postelji je redkejša, pravzaprav izvajajo hipnozo zelo redki porodničarji iz ljubljanske porodnišnice, med njimi prim. dr. Vasilij Cerar, vsi pa so učenci velikega učitelja hipnoze, prof. dr. Marjana Pajntarja. "Danes, ob pomanjkanju kadrov, nosečnico priučimo avtohipnoze, tako da lahko med porodom zapade v hipnotični trans in zmanjša zaznavanje bolečine," pravi prim. dr. Vasilij Cerar. Tehniki, ki jih uporabljajo, sta sprostitev ter vizualizacija – porodnica si lahko predstavlja, da je brez bolečin, da si daje anestezijo roke, ki se razširi na različne dele telesa … Nekateri hipnotizerji gradijo na posthipnotičnih sugestijah. Z njihovo pomočjo nosečnica odpravi strah pred porodno bolečino in težavami poroda ter spremeni razlago porodnih krčenj maternice. Porodnice so sproščene, brez strahu in v srečnem pričakovanju. Zakaj metoda, nad katero je bilo v šestdesetih in sedemdesetih letih toliko navdušenja, nima več privržencev med porodničarji? "Ker jim to pomeni izgubo časa," je kratek in jasen prof. dr. Marjan Pajntar. "Za hipnozo si je treba vzeti ogromno časa, treba je spoznati nosečnico in vedeti, kaj jo bo najbolj sprostilo. Če nosečnica rojeva ponoči, je treba k njej sredi noči. Jaz sem bil entuziast in sem hodil v porodnišnico tudi ponoči, današnjim porodničarjem pa, razumljivo, manjka motivacije. Dobro bi bilo, če bi porodničar priučil žensko sprostitvenih tehnik. V dobro pomoč nosečnicam je bila tudi kaseta, ki sem jo pripravil in izdal pri Zdravju, zdaj pa, žal, nič takšnega ni v prodaji," pravi prof. dr. Marjan Pajntar.

Slovenske porodnišnice…

Porodnišnica Ljubljana

Porodnišnica z največ, 5264 porodi v lanskem letu in z enajstimi porodnimi sobami (v dveh sta po dve porodni postelji) razpolaga s petimi porodnimi posteljami, na katerih si lahko porodnica po želji priredi najudobnejši položaj. Tudi za porod na pručki se odloči kar nekaj porodnic. Dve sobi, eni pravijo Mercatorjeva, ker so jo opremili s pomočjo tega podjetja, sta bolj domačni: v njih so trosed in različni pripomočki, od žogic do masažnih sedal, ki jih običajno selijo iz ene porodne sobo v drugo.

Poleg običajnih zdravil za lajšanje bolečin, ki jih ženski ponudijo v vseh slovenskih porodnišnicah, se v ljubljanski porodnišnici ženska lahko odloči za elektrostimulacijo. Nedavno so kupili sodobne naprave, katerih uporaba je enostavnejša in po besedah prim. dr. Tanje Blejec se ženske po navodilih fizioterapevtke odločajo tudi za takšno tehniko lajšanja bolečin. V porodnišnici skušajo prisluhniti željam vsake porodnice, zato pozdravljajo vse oblike masaže z akupresuro, aromaterapijo, sproščanje na osnovah avtogenega treninga, porodov v hipnozi pa je zanemarljivo malo.

Prakso imajo tudi z dušikovim oksidulom, vendar ga uporabljajo vse manj, ker so takšni porodi nekoliko daljši.
Možnost epiduralne analgezije v Porodnišnici Ljubljana obstaja, vendar po predhodnem pogovoru z anesteziologom. "Po temeljitem pogovoru se veliko žensk premisli, saj spoznajo še številne druge učinkovite tehnike lajšanja bolečin," pravi prim. dr. Tanja Blejec, ki se načeloma zavzema za epiduralno analgezijo, vendar pod pogojem, da jo izvajajo specializirani anesteziologi. Teh bi moralo biti toliko, da bi lahko postopek ponudili vsaki porodnici, "dokler pa vsaka porodnica ves čas ne more imeti ob sebi babice in dokler je v porodnišnici na voljo en sam anesteziolog, ki mora skrbeti za okrevanje po carskih rezih in za resno bolne nosečnice, preprosto ne moremo govoriti, da ponujamo epiduralni blok," je poudarila prim. dr. Tanja Blejec, v. d. predstojnice kliničnega oddelka za perinatologijo SPS Ginekološke klinike – Kliničnega centra. V porodnišnici je v izmeni zaposlenih osem babic, od tega jih je šest razporejenih v enajstih porodnih sobah, med katerimi je dolg hodnik. Ni težko izračunati, da v porodnišnici z do petnajst ali še več porodov na dan, marsikatera babica vodi po tri porode hkrati.

Porodnišnica Maribor

Tudi v mariborski porodnišnici, lani je v njej rodilo 2020 mamic, imajo dve sobi, ki sta opremljeni s pripomočki za lajšanje bolečin. V njih so vrv, žoge, telovadna lestev, gugalni stol, radio s kasetofonom, tuš kabina, ponujata pa tudi možnost intimne svetlobe. Pred porodnimi sobami je prostor s tako imenovano dnevno sobo s televizijo, trosedom, dvosedom in fotelji, ki je namenjen lajšanju bolečin pred pravim začetkom poroda. Sam porod porodnica seveda zaključi v porodni sobi. "Zagovarjam svobodo rojevanja, vendar se mora porodnica zavedati svoje odgovornosti, zato je nujno spremljanje dogajanja s CTG-napravo," pravi prim. mag. Ksenija Ogrizek Pelkič, dr. med., predstojnica oddelka za perinatologijo SBM Maribor. V porodnišnici, v kateri je zaposlenih samo šest porodničarjev, poskušajo uvesti elektrostimulacijo, trenutno pa si pomagajo z izposojeno napravo. Z zbranimi sredstvi nameravajo kupiti daljinski CTG, tako da bo omogočeno še boljše gibanje porodnice med porodom.

Porodnicam je možnost epiduralne analgezije na voljo od 8. do 16. ure, za poznejše ure pa se prav zdaj z vodstvom bolnišnice dogovarjajo glede plačila zdravniku, ki bi jo izvajal. Trenutno posebno plačilo ni dovoljeno. "V porodnišnici ne zaračunavamo za navzočnost partnerja pri porodu niti materinske šole, v kateri skoraj vsi delajo prostovoljno," je še povedala prim. mag. Ksenija Ogrizek Pelkič.

Porodnišnica Celje

V celjski porodnišnici, kjer je bilo lani 1799 porodov, se porodnice lahko odločijo za porod sede na ustrezni porodni postelji in za porod čepe. Vse več se jih odloča za sedenje, stanje ali gibanje v prvi porodni dobi. Na voljo jim je posebna soba s pripomočki za lajšanje porodnih bolečin. V porodnišnici pozdravljajo masažo, nosečnicam pa ponujajo tudi elektrostimulacijo in mešanico plinov. "Uvajamo možnost epiduralne analgezije, ki pa je, žal, povezana s pomanjkanjem anesteziologov, tako da trenutno še ni na voljo rutinsko, a če jo porodnica dobi, je brezplačna," pravi prim. Vladimir Weber, dr. med., predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka SB Celje. Še letos nameravajo opremiti porodno sobo za alternativnejši porod z blazinami, vrvjo in trimletom.

Porodnišnica Izola

V pet let stari porodnišnici je lani rodilo 580 mamic. Nekatere porodnice rodijo čepe s pomočjo pručke, ki so jo kupili na Nizozemskem. Imajo dve porodni sobi; večja ima dve porodni postelji. Za zdaj sta obe opremljeni s porodno posteljo in foteljem. V manjši bo kmalu našel svoje mesto tudi stol za oporo, na tleh bodo blazine in žoge, načrtujejo pa tudi vrv, zavese, slike na stenah … "Poudarjamo gibanje v prvi porodni dobi s pomočjo partnerja in babice, našim porodnicam pa je v veliko pomoč tudi elektrostimulacija," pravi Boštjan Lovšin, dr. med., specialist ginekolog in porodničar, vodja porodniške dejavnosti SB Izola.

Nedavno so porodnice v Izoli dobile možnost epiduralne analgezije. "Skupno mnenje anesteziologov in porodničarjev pri nas je, da bi morala biti epiduralna anestezija brez plačila na voljo vsem porodnicam, saj je to del zdravljenja. Zato smo postopek pripravljali nekoliko dlje. Zdravstvena zavarovalnica, žal, zavrača plačilo, mi pa smo bili spretni in smo našli druge vire. Rad bi poudaril, da je to edina metoda, ki znatno olajša porodne bolečine, vendar ni brez možnih neželenih stranskih učinkov, zato je mesec dni pred terminom poroda potreben pogovor z anesteziologom, nosečnica pa mora dati pisno soglasje za postopek," je še razložil Boštjan Lovšin, dr. med.

Porodnišnica Murska Sobota

V porodnišnici, kjer je bilo lani 801 porodov, razpolagajo s pručko in s štirimi posteljami, v katerih lahko ženska rodi v polsedečem položaju. Porodnice si lahko lajšajo bolečino s pripomočki, kot so žoge in valji. Tudi v murski Soboti spodbujajo porodnice h gibanju v prvi porodni dobi; to jim omogoča tudi telemetrija, naprava za daljinsko spremljanje materinih popadkov in bitja plodovega srca. Aktualna je elektrostimulacija, nekoliko manj plinska mešanica, računajo pa še na številne druge možnosti, ki jih bodo ponudili jeseni, z odprtjem nove porodnišnice. "Tam bomo lahko porodnicam ponudili tudi epiduralno analgezijo," pravi Eva Kocan Koltaj, dr. med., predstojnica ginekološkega porodniškega oddelka v Murski Soboti.

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

V porodnišnici je lani rodilo 1286 mater, razpolagajo pa z moderno posteljo nemškega proizvajalca, ki ženski omogoči, da najlažje poišče udoben položaj. Izmed vseh porodnišnic imajo najmanj sproženih porodov, Anči Bizjak, vodja babic, višja medicinska sestra in profesorica zdravstvene vzgoje, se v osemnajstih letih svojega dela ne spominja kleščnega ali vakuumskega poroda. Porodnicam namreč omogočajo veliko gibanja, toplo prho ter rojevanje čepe in sede ob stalni navzočnosti babice. Na voljo je tudi elektrostimulacija, vendar je zanimanje zanjo med porodnicami precej upadlo. Babice ne zagovarjajo plinske mešanice, saj pravijo, da so popadki precej slabši, ženska pa rodi počasneje. Kranjska porodnišnica je znana po lajšanju bolečin z aromaterapijo pod strokovnim vodstvom za to specializirane babice Marjete Žlebnik, ki je znanje nabirala v Celovcu pri tamkajšnji babiški sekciji. Pozneje je tudi hodila na tečaje v Avstrijo in Nemčijo. Pravi, da je metoda v Avstriji in Nemčiji zelo zaživela in da je škoda, da se naše porodništvo ne zgleduje bolj po severnih sosedih. Je aromaterapija, v porodnišnici se lahko zanjo odločite brezplačno, učinkovita? Marjeta Žlebnik pravi, da nič manj kot na drugih področjih v zdravstvu in da so nosečnice po porodu zelo zadovoljne.
Po posvetu z anesteziologom lahko epiduralno analgezijo v kranjski porodnišnici brezplačno dobi vsaka porodnica.

Porodnišnica Šempeter pri Novi Gorici

Porodnišnica, v kateri je bilo lani 670 rojstev, razpolaga z novo moderno posteljo švedskega proizvajalca, ki porodnicam omogoča poiskati najudobnejši položaj. Elektrostimulacija se pri njih ni uveljavila, prav tako ne plinska mešanica. Porodnica se lahko pomiri ob glasbi, pozdravljajo tudi masažo. Pručke nimajo, načrtujejo pa aromaterapijo. "In seveda epiduralno analgezijo, ko bomo imeli specializiranega anesteziologa,"je dejal dr. Sergej Pušnar, predstojnik ginekološko-porodniške službe.

Porodnišnica Jesenice

V porodnišnici, v kateri je lani rodilo 416 mamic, imajo tri porodne postelje. Zlasti ponosni so na "Mercatorjevo" darilo, zaradi katerega lahko porodnice rodijo tudi sede. Na voljo so tudi žoge različnih velikosti za lajšanje bolečin, porodnica se lahko med popadki oprha, babice (lahko skupaj s partnerjem) pa bodo z veseljem masirale boleč križ. Poleg kranjske porodnišnice so edini, ki imajo masažna olja. Aromaterapijo porodnice rade poskusijo in so z njo zadovoljne. Elektrostimulacija in dušikov oksidul nista zaživela, pot pa si je utrla akupunktura. "Ker je strokovnjak, ki se je s tem ukvarjal, odšel, vneto iščemo drugega," pravi Drago Sredanovič, dr. med., predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka SB Jesenice. Porodnicam je – po predhodnem posvetu z anesteziologom – brezplačno na voljo epiduralna analgezija.

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Porodnišnica, v kateri je bilo lani 1048 rojstev, slovi po rojevanju v vodi in nadstandardni opremi v sobah za bivanje mamic in otroka; po želji lahko v njih biva tudi spremljevalec. Matere se lahko odločijo, ali bo otrok ves čas z njimi ali pa bo med 23. in 5. uro na otroškem oddelku.

Porodnice lahko izbirajo med porodnimi položaji, v prvi porodni dobi pa jih spodbujajo h gibanju. Elektrostimulacije ne ponujajo, za plinsko mešanico menda ni zanimanja, prav tako ne za porod čepe. Porodnice se pogosteje odločajo za masažo, akupunkturo in aromaterapijo, za katero pa morajo pripomočke prinesti od doma. "Pri nas je epiduralna analgezija na voljo vsaki porodnici. Za storitev je treba plačati 40.000 tolarjev," je povedala direktorica bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo, Alenka Pleško Mlakar, dr. med., specialistka anesteziologije.

Porodnišnica Brežice

V porodnišnici, v kateri je bilo lani najmanj, 410 rojstev, imajo v porodni sobi tri postelje; ena je takšna, da porodnica na njej lažje poišče "svoj" položaj. Tudi pri njih so dovzetni za veliko gibanja, partnerje spodbujajo k masaži, dobro so seznanjeni z aromaterapijo. Nosečnica sicer ne more izbirati med elektrostimulacijo in dušikovim oksidulom, kmalu pa se jim obeta možnost epiduralne analgezije. "In nov ultrazvok, ki ga bodo nosečnice še kako vesele," doda mag. Zoran Šehovič, dr. med., v. d. predstojnika Porodnišnice Brežice.

Porodnišnica Novo mesto

V pet let stari novomeški porodnišnici je lani rodilo 1014 mamic. Razpolagajo z moderno porodno posteljo, na kateri se lahko ženska dvigne v popolnoma sedeči položaj, vendar ženske tega ne izkoristijo prav pogosto. "Lažje je govoriti o načinu poroda, dokler ni popadkov, potem pa se večina žensk vendarle uleže," pravi odgovorna babica, Metka Kovačič – babica leta 2000. V Novem mestu imajo štiri porodne sobe, vsaka je v drugi barvi, po zaslugi prizadevnih babic pa je v istem odtenku tudi posteljnina za mamico in otroka. Pohvalijo se torej z domačnostjo porodnišnice, zlasti pa s sobo s pripomočki za lajšanje bolečin. V njej najdete žogice, valje in blazine. "Hoteli smo tudi pritrditi vrvi, a nam pravijo, da strop ni dovolj močan," se pošali Metka Kovačič. Na voljo je tudi elektrostimulacija, vendar so babice bolj navdušene nad naravnimi tehnikami, kot so masaža, aromaterapija (pripomočke prinesejo porodnice s seboj) in pomirjajoča glasba. Dušikovega oksidula ni mogoče uporabljati, saj so filtri že prestari. "Epiduralne analgezije ne moremo ponuditi, ker nimamo anesteziologa, ki bi bil ves čas v hiši," je še povedala Metka Kovačič.

Porodnišnica Slovenj Gradec

V porodnišnici, v kateri so se lani rodili 903 otroci, so veseli treh modernih postelj za prilagajanje položaja porodnice in prijazne opreme v porodni sobi, skupaj z živahnimi slikami. Porodnico spodbujajo h gibanju in naravnim tehnikam lajšanja bolečin, kot sta masaža in aromaterapija. Bodočim mamicam so na voljo tudi žoge in valji. Elektrostimulacije in lajšanja bolečin z dušikovim oksidulom ni, nosečnicam pa z veseljem brezplačno ponudijo epiduralno analgezijo. "Za tovrstno lajšanje bolečine je mesec dni pred predvidenim datumom poroda potreben temeljit pogovor z anesteziologom," pravi mag. Marijan Lužnik, dr. med., predstojnik ginekološko-porodniškega oddelka, ki se skupaj s kolektivom veseli jesenske gradnje novega kirurško-ginekološkega bloka.

Porodnišnica Ptuj

V tamkajšnji porodnišnici, v njej je lani rodilo 754 mamic, porodnicam že dalj časa ponujajo rojevanje na porodnem stolu, čepe na blazini, leže na boku na postelji, še vedno pa je dokaj priljubljen tudi tradicionalni ležeči položaj. Stavba porodnišnice je novejša, prostori so veliki in svetli, oprema je sodobna. V treh porodnih sobah je dovolj prostora, da v dogovoru s porodnico v njej namestijo dodatne pripomočke, žogo, blazine ali porodni stol. Tudi oni dobro vedo, da čvrsta masaža križa, hrbta, stegen in meč omili ostrino popadkov, babice tudi dobro vedo, kaj je točkasti pritisk in ga uporabljajo pri močnih bolečinah v križu. Porodnici ponudijo prhanje s toplo vodo, ki sprosti mišice, precej uporabljajo tudi toplotno stimulacijo in aromaterapijo. "Naše porodnice se lahko odločijo za jogo, avtosugestijo, poslušanje glasbe. Prijazen sprejem, rokovanje ob sprejemu v porodno sobo, nasmeh, ki dela čudeže, vse to so postopki, ki porodnico pomirijo, nam pa omogočijo, da vzpostavimo zaupanje in lažje vodimo porod," pravi predstojnik ginekološko-porodnega oddelka Zvonimir Bosnar, dr. med. V porodnišnici, v kateri bodo letos kupili še sodobno porodno posteljo, se lahko porodnica odloči tudi za epiduralno analgezijo. O ceni se še dogovarjajo.

Porodnišnica Trbovlje

Tako kot v vseh slovenskih porodnišnicah tudi v trboveljski, kjer je lani rodilo 423 mamic, večina žensk rodi v ležečem položaju, čeprav lahko po dogovoru rodijo tudi sede. V prvi porodni dobi več kot polovica porodnic za lajšanje bolečin uporablja žogo. V porodnišnici se pohvalijo s sveže prenovljeno porodno sobo, ki so jo uredili z donacijskimi sredstvi. V sobi je poseben, s porodno sobo povezan prostor za očeta. V njem sta na voljo televizija in radio; porodnice lahko poslušajo priljubljeno glasbo ali si na televiziji ogledajo potek poroda.

Poleg standardnih zdravil proti bolečinam se lahko bodoča mamica odloči tudi za plinsko mešanico, masažo in gibanje.
Epiduralno analgezijo so že nekajkrat izvajali. "Naša želja po redni uporabi tega postopka je stara nekaj let, vendar tudi pri nas primanjkuje anesteziologov. V bližnji prihodnosti pričakujemo kar dva. Potem bo ob zagotovljeni varnosti epiduralna analgezija dostopna vsaki porodnici. Cena postopka bo znašala 35.000 tolarjev," je povedal mag. Jože Čuk, dr. med., predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka SB Trbovlje.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Astma in nosečnost

13 junija, 2012 0