Saturday, April 13, 2024

Gojenje je zelo enostavno in le redko se zgodi, da vam propadejo. Na njih lahko skorajda pozabite, pa bodo še vedno lepo uspevali.


Kaktusi so vsekakor otroci sonca, saj se odlično počutijo na sončnih legah. Poleti jih lahko izpostavite tudi najbolj direktnemu soncu na prostem. Pazite le na to, da rastlino postopoma prilagajate na direktno sonce, sicer lahko povzroči ožige. Tudi če stojijo tik ob oknu, jih lahko ožge sonce. Ožgano mesto pobledi in nato postane rjavo, povrhnjica se odlušči in če je na površini prevelika rana, lahko kaktus tudi propade.

V poletnih mesecih je rast kaktusov hitrejša, glede na to, kako počasno rast imajo.  

Kaktuse redno zalivamo le v obdobju od marca do septembra. Večina vrst kaktusov potrebuje dobro zalivanje enkrat tedensko, ne smemo pa dovoliti, da bi voda v posodi zastajala. To bi povzročilo gnitje rastlin. V zimskih mesecih kaktusi ne potrebujejo zalivanja.

V poletnem času jih dognojujemo s specialnimi gnojili za kaktuse.

Presajamo jih redko, le takrat ko prerastejo lonček, pri tem pa je potrebno paziti, da jih posadimo v poseben substrat, ki je primeren za kaktuse. Naravno rastišče kaktusa so suhi puščavski predeli, zato je povsem jasno, da jim organski substrat ne bo ustrezal. Rastlina se bo odlično počutila v anorganskem substratu iz peska, mivke in glinenega drobljenca, ki je sestavljen iz delčkov različnih velikosti.

Med prezimovanjem jih postavite v prostor, kjer je temperatura 5 do 10 stopinj celzija. Če te možnosti nimate in bodo kaktusi izpostavljeni običajni sobni temperaturi, potem ne pozabite, na rednejše zalivanje.  

Kaktuse lahko posadite tudi v večje posode, kjer jih raste več skupaj. Tako nastanejo zanimivi nasadki rastlin, ki imajo podobne zahteve po svetlobi, prsti in vodi.

Zelo zanimivo je, če jih dekoriramo z barvnim peskom. Lonček z kaktusom postavimo v večjo stekleno posodo in ga po plasteh osipavamo z peskom različnih barvnih odtenkov. Lahko izbiramo med toplimi barvami (oranžna, rdeča, rumena, rjava), hladnimi barvami (modra, vijolična, zelena) ali pa se odločimo za združitev obeh in dobimo bolj kontrastne kombinacije.

Namig: kaktuse lahko dekorirate tudi z drobnimi školjkami in si tako pričarate morsko vzdušje.

Kaktusom so po zahtevah in domovanju precej podobne sočnice oz. sukulente. Od kaktusov se najbolj razlikujejo po videzu, saj imajo sukulente mesnato telo in liste, v katerih zadržujejo vodo.

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

S kavo do boljšega spomina

13 junija, 2012 0