Sunday, April 21, 2024

Raziskovalci iz britanskega Bristola in avstralskega Brisbana so izvedli 65 letno raziskavo, v kateri je sodelovalo 4.374 ljudi.


Raziskava je pokazala, da mlečni izdelki in kalcij lahko vplivajo na dolžino življenja.

Večji vnos kalcija v otroštvu pomeni nižje tveganje smrti kot posledice možganske kapi. Poleg tega pa so bili starostniki, ki so v otroštvu uživali s kalcijem bogato hrano, v splošnem bolj zdravi.

V članku objavljenem v reviji Health so raziskovalci zaključili: »Otroci, ki so v 30-tih letih preteklega stoletja uživali s kalcijem bogato hrano, so imeli nižje tveganje smrti kot posledice možganske kapi. S kalcijem bogata prehrana v otroštvu je bila povezana tudi z nižjo verjetnost smrti kot posledice bilo katere druge bolezni.«

Možganska kap je v razvitih državah tretja najpogostejša povzročiteljica smrti. Samo 26% ljudi, ki je doživela možgansko kap, popolnoma okreva.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Antibiotiki ne zdravijo vnetja sinusov

9 aprila, 2013 0