Friday, February 23, 2024

Niste senilni, niste naveličani partnerja, niste v meni … samo kandida vam nagaja.

V črevesju prebivajo milijarde bakterij in glivic, ki smo jim lahko hvaležni za uspešno prebavo vsega, kar zaužijemo. Če je vse v redu, v črevesju prevladujejo mlečnokislinske bakterije, ki usmerjajo prebavne procese. V njem so tudi kvasovke, vendar nimajo odločilnega pomena. Med njimi je tudi kvasovka kandida, ki je v manjšem številu prisotna v prebavnih organih in nožnici (pri ženskah).


Tako naj bi bilo, vendar pogosto ni!
 

Antibiotiki uničujejo bakterije − in tako jo “popihajo” tudi koristne mlečnokislinske bakterije.

Najbrž ste že opazili, da so nožnične okužbe, okrepljen beli tok in podobne nevšečnosti pogosti spremljevalci vsakega zdravljenja z antibiotiki. Vaginalne težave lažje opazimo, toda če bi imelo naše črevesje okno, skozi katero bi lahko pokukali v notranjost, bi ugotovili, da se v črevesju po vsakem zaužitem antibiotiku spremeni razmerje moči med mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami, pri čemer druge prevzamejo glavno vlogo.
Podobno učinkuje dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet (dlje kot dve leti). Tudi številni E v industrijsko predelani hrani niso prijazni do naše črevesne flore.

Zdravo razmerje moči porušimo tudi sami, če vztrajno hranimo kvasovke (rade imajo sladkor, rafinirane ogljikove hidrate in druge kvasovke) in stradamo mlečnokislinske bakterije, ki si želijo celuloze in svežih mlečnokislinskih okrepitev. Tako kvasovke zlahka prevzamejo oblast.

Kakšne so posledice

Če v spletni iskalnik vtipkate besedo “kandida”, boste na slovenskih spletnih straneh brali le o nožničnih okužbah, s katerimi največkrat povezujejo to nadležno kvasovko. Toda to je le delček nevšečnosti, ki jih povzroča. Večina zdravnikov spregleda resnost razdejanja, ki ga lahko naredijo razbohotene kvasovke na drugih delih telesa.

Kandida proizvaja strupene snovi, ki poškodujejo oblogo v črevesju. Posledica tega je, da lahko skozi črevesje zdrsnejo tudi večje molekule hrane, ki niso povsem prebavljene. Kri ne prepozna teh molekul, zato jih obravnava kot sovražne. S tem porabite veliko moči lastnega imunskega sistema za to, da lovite in nevtralizirate molekule, ki v krvi nimajo kaj iskati. Enako kandida posredno povzroči alergije na različne snovi, ki bi jih pri normalni prebavi telo brez težav sprejelo. Sočasno hrana ni deležna normalne prebave (to opravijo mlečnokislinske bakterije), zato v želodcu vre in nas skoraj vse, kar zaužijemo, napenja, v kri pa ne pridejo dragocene sestavine, ki jih potrebujemo. Zato nam manjka vitalnih snovi in smo utrujeni. V debelem črevesju se kopiči zavreta hrana, ki nas zastruplja, to pa lahko pripelje tudi do raka debelega črevesja.

Če se kandida nenadzorovano množi, lahko preraste v resno bolezen, ki ima takšne simptome, da nanjo pogosto nihče niti ne pomisli.
Če ste pogosto zelo izčrpani, če vam pešata pozornost in spomin, če včasih čutite, kot da vas v lastnem telesu polovica manjka, če ste otopeli, če občasno čutite bolečine v želodcu, če vam ni do spolnosti, če vas popadata nerazložljiva žalost in jok, če imate mrzle roke in noge, če pogosto čutite bolečine v mišicah in če z vašim izločanjem blata ni vse v redu (če imate driske ali zaprtja), je vse to lahko posledica delovanja kandide, ki je kolonizirala telo. Če se vam simptomi poslabšajo ob vlažnem vremenu, je to še en dokaz, da gre za nadležno kandido.

Preprost test

Če ste se našli v omenjenih simptomih, čimprej ugotovite, kako je s kandido v vašem telesu. In spet smo na začetku tega besedila.

Zjutraj na tešče, še preden si umijete zobe, vzemite prosojen kozarec in vanj vlijte navadno vodo (po možnosti filtrirano ali ustekleničeno, da se boste izognili odvečnemu kloru). Pljunite v vodo in počakajte od 10 do 15 minut. Če opazite, da se s površja spuščajo bele nitke, je to znak, da v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina bo ostala kompaktna.
Če zagledate takšno sliko, je to dobra in slaba novica.
Dobra zato, ker ste odkrili vir slabega počutja. Niste senilni, niste naveličani partnerja, niste v meni … samo kandida vam nagaja.
Slaba novica je, da bo obvladovanje kandide zahtevalo veliko časa in vztrajnosti.

Kako se lotiti kandide?

Prvi odgovor se glasi: počasi! Če bi poskusili kandido pokončati na hitro, bi samo poslabšali stanje. Ta kvasovka je namreč trdoživa in se upira. Ko ubijete kvasovko kandido, se iz nje sprostijo proteini in strupene snovi, ki utegnejo sprožiti odgovor obrambnih celic. Ta proces boste občutili kot začasno poslabšanje simptomov, ki jih imenujejo tudi herxheimerjeva reakcija.


Zato pri jemanju vseh sredstev za zaviranje kandide velja, da začnete z manjšimi odmerki in počasi preidete na predpisani odmerek.
Če boste vztrajni, boste prvo izboljšanje občutili po dveh do štirih tednih, seveda če boste vztrajno upoštevali naslednje napotke:

Prenehajte hraniti kandido:

 • Najprej eliminirajte sladkorje. Na tem seznamu so, žal, vsi sladkorji, od najhujšega, belega, do manj škodljivih različic, kot so rjavi sladkorji, tekoči sladkorji, med in celo najbolj zdrava melasa. V času diete se morate izogibati tudi sadju in suhem sadju, vendar je škoda, ki jo povzroča sadje, vsekakor manjša kot pri uživanju dodanih sladkorjev, saj vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in rudnine.
 • Slaba novica je, da se tudi ogljikovi hidrati v presnovi pretvarjajo v sladkorje, zato z jedilnika črtajte tudi belo moko in peciva. V majhni meri uporabljajte polnozrnata žita.
 • Izogibajte se vsem živilom, ki vsebujejo kvasovke: sem sodijo vsa peciva s kvasom, alkohol, kis, vse, kar je vloženo v kisu, gobice, siri s plemenitimi plesnimi. Tudi pivski kvas v obliki prehranskega dopolnila, ki je sicer nadvse zdrav, med zdravljenjem kandidoze opustite.

Kaj lahko jeste?

 • Živila, ki vašim kvasovkam ne bodo teknila, so zelena zelenjava, izdelki iz soje, oreški, olja, semena, jogurt, jajca, ribe in meso.
 • Hrana naj vsebuje karseda veliko balastnih snovi (v juho ali jogurt dodajte žlico otrobov). S tem boste lepo prehranjevali mlečnokislinske bakterije.
 • Namesto mleka uživajte fermentirane mlečne in izdelke iz soje.
 • Uživajte veliko kislega zelja, kisle repe ali fermentirane soje v obliki tempeha in misa.

Kaj uničuje kandido?

 • Svež česen in čemaž izganjata kandido.
 • Bakterija lactobacilus acidophillus nadzira razvoj kandide, saj spremeni pH v prebavnih organih in pri tem proizvaja hidrogen peroksid, ki ubija kandido.
 • To bakterijo pogosto dodajajo jogurtovim napitkom, vendar so testi pokazali, da je delovanje tovrstnih industrijsko pridelanih jogurtov omejeno le na čas uporabe. Očitno je “seme” preslabo, da bi se razvijalo v telesu. Za potrebe terapije proti kandidi je bolje pripraviti domač jogurt s kulturo lactobacilus acidophillus.
 • Še učinkovitejši so čisti mlečni fermenti, ki jih dobite v specializiranih trgovinah. Raziskava je pokazala, da telo po dvomesečni kuri s FloraZymom obdrži normalno raven mlečnokislinskih bakterij do pol leta, kar dokazuje, da je sprejelo kulture kot svoje in jih tudi vzdržuje. Priporočen odmerek je 3 x 2 kapsuli FloraZyma. Preparat je smiselno podprti s sočasnim uživanjem alg, ki delujejo protivnetno in telesu dovajajo širok spekter nadvse koristnih hranil.
 • Če je razcvet kandide povzročila kemoterapija ali kura z antibiotiki, bo učinkovita tudi šestdnevna kura s Fermentalom, vendar pri kronični kandidozi šest dni ne bo dovolj.
 • Med zdravljenjem je nadvse koristno uživati čimveč kokosove maščobe, saj vsebuje lavrinsko in kaprijsko kislino ter deluje neposredno proti glivicam, obenem pa ne prizadene mlečnokislinskih bakterij. Zato med kuro jedi pripravljajte na kokosovi maščobi. Odlično je tudi kakovostno hladno stisnjeno olivno olje, ki naj bo v solatah in drugih jedeh.
 • Sirotko − pravijo ji tudi sirna voda ali mlečni serum − so izdelovali klasični zdravilci z alpskih območij. Švicarska legenda naravnega zdravljenja, A.Vogel, je bil navdušen nad njenim učinkovanjem. Že v 18. stoletju so številna zdravilišča v švicarskem kantonu Appenzell zaslovela prav z zdravljenjem s sirotko. Sirotka namreč pomaga pri zakisanosti organizma in pospešuje razgradnjo maščob, poleg tega krepi jetrno funkcijo, olajša delovanje prebavnega trakta, spodbuja presnovo, izboljšuje črevesno floro in s tem ustvarja razmere za optimalno delovanje črevesja. Sirotka ali koncentrat mlečnega seruma je tekočina, ki nastane pri mlečnokislinskem vrenju. Ne vsebuje beljakovin in maščob, zato pa dragoceno bazično desnosučno mlečno kislino in minerale (kalcij, kalij, natrij, fosfor, magnezij in mangan v sledovih). Mlečna kislina ovira razvoj mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni, denimo bakterije, bolezenske klice in glive, ki motijo normalno delovanje črevesja. A. Vogel je s sirotko zdravil širok spekter težav v prebavnih organih, na sluznici in koži. Molkosan® je njegov pripravek iz koncentrirane, ekološko pridobljene sirotke. Uporabljamo ga razredčenega v razmerju 1 : 10. Zdaj je ta pripravek na voljo tudi v Sloveniji. Z rednim jemanjem boste dosegli trajno izboljšanje stanja v črevesju. Uporaben je tudi pri odpravljanju nadležnih izpuščajev in drugih težav s kožo. Koristna je tudi naravna sirotka, ki jo po predhodnem naročilu prinesejo kmetje, ki na tržnicah ponujajo sire. Toda uživati jo morate redno in v večjih količinah (večkrat na dan po 1 do 2 dcl).
 • Zelo učinkovit ubijalec kandide, ki bo povrhu pometel tudi z morebitnimi zajedavci (ne pomislite prehitro, da jih v vašem telesu ni), je izvleček iz grenivkinih pečk. Dr. Leo Galland, ki že dolga leta raziskuje delovanje tega preparata, priporoča uživanje 2 do 3 kapljic dvakrat na dan, ki jih raztopite v večji količini vode, zelenjavnega soka, grenivkinega soka, limonadi … Med 297 bolniki, ki jih je zajemala raziskava dr. Gallanda, je učinek izostal samo pri dveh. Od 20 bolnic, ki so razredčen sok grenivkinih pečk uporabljale za vaginalno izpiranje (od 2 do 3 kapljice, raztopljene v 2 dcl mlačne vode, vsakih 12 ur), jih je 15 poročalo, da so simptomi izginili že po treh dneh.
 • Tudi eterična olja origana in peperminta so se pokazala kot nadvse učinkovite. Ne smete jih zaužiti. Zato jih pripravljajo v obliki kapsul, ki začnejo delovati šele v črevesju. Uživati jih je treba med obroki in najmanj nekaj mesecev. V slovenskih trgovinah jih nisem našla, vendar so na voljo v spletnih trgovinah.

Občasno ponovite test s kozarcem in preverite, “kako kaže”. Ko se rezultati normalizirajo, kar boste začutili tudi po splošnem počutju in boljši prebavi, še nekaj mesecev nadaljujte s karseda podobno dieto.

 

Kategorija:   Bolezni
Naslednji prispevek

Gripa

13 junija, 2012 0