Thursday, April 25, 2024

Kljub vsemu pa je trend karcinoma v tej starostni skupini dokaj nizek, navaja raziskava objavljena v strokovni reviji Journal of American Medical Association. V starosti 25 do 39 let bo za rakom na dojki obolela vsaka 173. ženska.


Napovedi pa so nekoliko slabše za mlajše pacientke.

Raziskava, ki jo je vodila Rebecca Johnson iz fakultete Washington v Seattlu je potrdila, da je od leta 1976 pa do 2009 število metastaziranih rakov na dojki naraščal z incidenco 2% na leto.

»Menimo, da so za stanje odgovorni zunanji dejavniki, način življenja ali izpostavljenost toksičnim vplivom iz okolja. Natančnega razloga še ne poznamo,« pravi Johnsonova.

Vse več težav s prekomerno telesno težo in vse manj fizične aktivnosti v mlajših letih vplivajo na rast števila metastaziranih karcinomov dojke, podobno vlogo pa bi lahko predpisali tudi jemanju hormonske kontracepcije, pravijo znanstveniki.

Johnsonova pravi, da bi morali raziskati potencialni učinek hormonov v mesu ali plastenkah.

Raziskava je pokazala, da je število metastaziranih karcinomov dojke iz leta 1976 (1:65.000) v letu 2009 poskočil na 1:34.000.

Višje število gre pripisati hormonskemu raku na dojki, katerega zdravljenje je bolj učinkovito, prav tako nižja je umrljivost.

Petletno življenje se pri pacientkah z metastaziranim rakom na dojki beleži pri manj kot tretjini pacientk.

Strokovnjaki smatrajo, da odkritje še ne opravičuje spremembe priporočil za sistematske mamografske preglede.

Raziskava je pokazala, da se je v tridesetih letih, zaradi razširjenih sistematskih pregledov, pri ženskah v srednjih letih povečalo število rano odkritih karcinomov dojke.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Železo in cink blažita predmenstrualni sindrom

28 februarja, 2013 0