Wednesday, February 28, 2024
7 decembra, 2018

Kartonček ki rešuje življenja

By 0 1579 Views

Sva Nejc in Urban, očeta in reševalca. Sva tudi ustanovitelja Šole prve pomoči – ukrepam prvi, kjer organizirava delavnice o temeljnih postopkih oživljanja in prvi pomoči pri otrocih in odraslih.


Verjetno nam je vsem znan termin »ICE – in case of emergency«, s katerim označujemo telefonsko številko bližnje osebe, katero naj interventne službe pokličejo v primeru nesreče. Ob ustvarjanju spletne strani sva na spletu naletela na sliko kartončka, privezanega na otroški sedež, na katerem so bili napisani vsi ključni podatki o otroku. Ti so za interventne službe lahko zelo pomembni, predvsem v smislu hitrejše oskrbe otroka. Odločila sva se, da kartonček prirediva za slovensko populacijo in vanj vključiva otrokovo ime in priimek, rojstni datum, alergije in ostale posebnosti (bolezni, naglušnost, slabovidnost, motnje govora idr.), kontakt obeh staršev ali skrbnikov, lahko tudi starih staršev. Za interventne službe je pomembno, ali otrok govori (predvsem pri starosti okrog dveh let, kjer se pojavljajo največje razlike v govoru), da vemo, ali je zastavljanje vprašanj smiselno.

 

 

Kartonček naj starši natisnejo na trši papir in izpolnijo z velikimi tiskanimi črkami. Dodaten plus je plastifikacija. Kartonček nato navežemo na trakec in obesimo na zadnjo zunanjo stran otroškega sedeža. Med nameščanjem imejmo v mislih, da mora biti kartonček na vidnem mestu.

Vse starše pozivava, da kartončke namestijo na otroške sedeže in novico razširijo med prijatelje in znance.
Če bomo s sodelovanjem lahko pospešili in olajšali oskrbo vsaj enega otroka, je najin cilj dosežen.

Nejc in Urban, Šola prve pomoči – ukrepam prvi

Kategorija:   Novice
Naslednji prispevek

Zdravnica odslovila bolnega dojenčka

17 decembra, 2018 0