Thursday, June 20, 2024

Kaj storiti, da preprečimo kašelj?

Najpomembnejši korak pri preprečevanju kašlja in prehlada je seveda ohranjanje zdravega načina življenja. Raznovrstna prehrana, zadostna količina spanca in telesna aktivnost predstavljajo prave in trdne temelje zdrave nosečnosti. Seveda ne smete pozabiti na vitamine, probiotike in železo (ali z ustrezno prehrano ali s prehranskimi dopolnili). Redno umivajte roke, izogibajte se prehlajenim in bolnim osebam. V kolikor je prehlad prizadel družino dodaten napor usmerite v pogostejše umivanje rok vseh družinskih članov.


Zdravljenje kašlja in prehlada med nosečnostjo

Simptome prehlada in kašlja, ki ju ne spremlja previsoka telesna temperatura lajšamo:

  • Privoščite si dovolj počitka – naj vas ob popoldanskem počitku ne grize slaba vest, ulezite se in se sprostite.
  • Zaužijte dovolj hrane – tudi če vas stanje odvrača od glavnih obrokov, obroke razdelite na več manjših.
  • Pijte dovolj tekočine – voda, sok, čaj, juha

Čeprav kašelj in prehlad zdravju nista nevarna, pa je lajšanje simptomov povezano s splošno boljšim počutjem.

Nadležnih simptomov se lahko rešite na dokaj enostaven način:

  • Znebite se suhega zraka v prostoru – na radiator postavite mokro brisačo, lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja mete, bora ali timijana.
  • Pod vzglavje namestite nekoliko višjo blazino
  • Omilite kašelj in simptome vnetega grla – kako omiliti simptome kašlja na naraven način si lahko preberete TUKAJ

Vsa priporočila zdravljenja prehlada in kašlja, tako kot velja za vse druga bolezni v nosečnosti, gredo v smer izogibanju uživanja zdravil, ki jih lahko kupimo brez recepta. Številna zdravila za zdravljenje prehlada v nosečnosti niso varna in aspirin kot najbolj razširjen antipiretik, analgetik in antiflogistik je zgolj eden izmed njih.

Zelo majhno oz. ničelno tveganje pa predstavljajo:

  • Paracetamol – lekadol (coldrex vsebuje kofein in se v nosečnosti ne priporoča), zbija vročino, lajša simptome glavobola in bolečin v mišicah
  • Dekstrometorfan – daleron se uporablja kot antitusik in deluje tako, da zvišuje prag vzdržnosti za dražljaje kašlja

Kdaj k zdravniku?

Zdravnika obiščite v primeru, da simptomi nekaj dni brez izboljšanja povzročajo izgubo apetita, povzročajo nespečnost, telesna temperatura dalj časa vztraja (dva do tri dni) nad 38,5˚C, ko kašelj izzove bruhanje, izločanje brezbarvne sluzi, ki jo spremljajo bolečine v prsih in hropenje. Simptomi lahko kažejo na primarno ali sekundarno bakterijsko okužbo, zato vam bo zdravnik, na podlagi anamneze, fizičnega pregleda in laboratorijskih izvidov predpisal antibiotično terapijo.

Oslovski kašelj

Oslovski kašelj je nalezljiva bolezen, za katero so značilni močni napadi kašlja z glasno slišnim vdihom zraka in bruhanje. Napadi so ponavadi močnejši ponoči. Otrok bo proti oslovskemu kašlju cepljen šele v tretjem mesecu starosti, zato se nosečnicam, ki se z bakterijo bordetella pertussis okužijo v tretjem tromesečju nosečnosti priporoča cepljenje. Takšni primeri pa so v klinični praksi sicer zelo, zelo redki.

Foto: lifemartini

Naslednji prispevek

Pilates v nosečnosti

19 februarja, 2015 0