Wednesday, February 28, 2024

Lahko je suh ali prsni oz. produktivni kašelj, ki se v večini primerov poslovi v treh tednih. Zdravljenje običajno ni potrebno, simptome sezonskega kašlja lahko lajšamo z medom, limono in žajbljem, lahko si izdelate lasten sirup. Zelo malo je dokazov, ki bi potrjevali boljšo učinkovitost zdravil za lažje izkašljevanje.


Suh ali produktiven kašelj?

Suh kašelj ponavadi ‘izvira’ iz grla. Nastane kot organski odziv na vnetje in oteklost gornjih dihalnih poti. V večini primerov suh kašelj povzročata prehlad in gripa. Nevroni možganom dostavijo informacijo o prisotnosti tujka, možgani tujek poskušajo odstraniti z aktiviranjem kašlja.

Prsni oz. produktivni kašelj običajno očisti s sluzjo zamašene oz. ovirane dihalne poti v pljučih.  

Kdaj k zdravniku?

Obisk zdravnika priporočamo v kolikor kašelj po bakterijski ali virusni okužbi vztraja več kot tri tedne ali pa se postopoma slabša. V primeru bolečin v prsnem košu, izkašljevanju krvi z obiskom zdravnika ne odlašajte. V tem primeru se lahko, poleg splošnega pregleda, napoti na dodatne raziskave:

 • Slikanje pljuč
 • Laboratorijsko testiranje sluzi – predvsem z namenom določitve zdravljenja z ustreznimi antibiotiki
 • Spirometrija – merjenje pljučnega volumna z namenom ocene splošnega respiratornega stanja
 • Alergijski test – mogoče kašelj povzročajo alergijske reakcije

Kaj povzroča kašelj?

Kašelj najpogosteje povzročajo virusne infekcije respiratornega sistema. Možni povzročitelji:

 • Alergijski rinitis – seneni nahod
 • Kronična obolenja dihal – Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), astma in kronični bronhitis
 • Gastroezofagealna refluksna bolezen – draženje, ki jo povzroča refluks želodčne kisline
 • Kajenje

Kašelj pri otrocih

Dolgotrajen kašelj pri otrocih je ‘napotnica’ za obisk zdravnika. Trdovraten kašelj je lahko znak resnejše infekcije respiratornega trakta. Pomembno je, še posebej pri dojenčkih in manjših otrocih, prepoznati simptome oslovskega kašlja.

Simptomi oslovskega kašlja vključujejo:

 • Intenzivni, krupozni napadi kašlja, z izločanjem goste sluzi
 • Bruhanje pri dojenčkih in majhnih otrocih
 • Utrujenost in rdečica na obrazu
 • Slušen vdih zraka pri kašlju

 

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje

Pri otroku lahko vnetje v zgor­njih dihalih povzroči zožitev dihalnih poti, kar pripelje do krupa – stanja, ki ga označujejo:


 • hripavost,
 • slišno dihanje in
 • laja­joči kašelj.

Bronhitis (vnetje bronhijev – di­halnih poti v pljučih) povzroča gosto sluz ter hud kašelj. Bole­zen je lahko posledica okužbe, pogosta pa je tudi pri kajenju. Pri razširjenih bronhijih se v njih naberejo velike količine gnojnega izmečka, ki stalno sili­jo bolnika h kašlju, navadno pa ga spremlja obilen izmeček, ki je včasih tudi krvavkast.

Bronhospazem (začasna zo­žitev bronhijev) povzroča suh kašelj, ki je ponoči običajno huj­ši. Bronhospazem je značilen za astmo, vendar je lahko tudi posledica okužbe ali alergijske reakcije.

Okvara pljučnega tkiva pri pljučnici povzroča boleč, pro­duktiven kašelj. Okvara pljuč, ki jo povzroči pljučni edem (nabiranje tekočine v pljučih), povzroči kašelj, ki je v začet­ku suh, pozneje pa se pojavi penast in krvavkast izmeček. Kašelj, ki ga povzročata virusni bronhitis in virusna pljučnica, je pogosto suh in trdovraten ter moti spanec.

Kašelj lahko povzročajo razne kronične pljučne okužbe, predv­sem tuberkuloza. Prav tako ga povzročajo tudi obolenja pljuč zaradi vdihovanja prahu. Tega pogosto spremlja kratka sapa.

Vdihani tujek, ki se zaustavi v grlu, povzroči silovit kašelj – ta naj bi preprečil dušenje. Če tujek potuje dalje navzdol in zamaši bronhij, pride na tem mestu do vnetja in izločanja sluzi, zaradi česar se pojavi tr­dovraten kašelj.

Pljučni rak in drugi tumorji dihalnih poti povzročajo naj­prej zmeren kašelj, ki postane kasneje hujši, pojavi pa se tudi krvavkast izmeček. Včasih se razvije kašelj kot živčna reakci­ja na stres, zlasti pri otrocih.

Kako si lahko pomagamo sami?
Za zdravljenje kašlja je mo­goče v lekarni kupiti številna zdravila. V nekaterih primerih ga lahko olajšamo s sesanjem pastil (Grenifit C tablete, Granobil pastile, Isla moos in Isla mint pastile, Vitanova Mentomed pastile za otroke, Žajbljeve tablete,…), s pitjem toplih, blažilnih pijač, denimo med z vodo ali mlekom ter čajev (Timijan, Slez, Pljučnik, Prsni čaj) ter s sirupi (Trpotčev sirup, Slezov sirup, Timijanov sirup).

Zave­dati pa se moramo, da obstajata dve vrsti kašlja:

 • produktiven in
 • neproduktiven, suh kašelj.

Zato se uporabljata tudi dve skupini zdravil:

 • zdravila za izkašljeva­nje (ekspektoransi), namenje­na za kašelj z izmečkom, ter
 • zdravila, ki zavirajo kašelj (anti­tusiki) in so namenjena suhemu kašlju.

Pomembno je izbrati pra­vo vrsto zdravila. Če vzamemo zdravilo, ki zavira kašelj v primeru kašlja z izmečkom, lahko tako zdravilo moti izkašljevanje in podaljša okrevanje.
Zdravila za izkašljevanje »omehčajo» kašelj tako, da spodbujajo ustvarjanje vodene­ga izločka v pljučih. Nekatera zdravila imajo tudi neposreden učinek na izloček, ki postane manj gost.

Če ima bolnik težave z izkašljevanjem, sta potrebna obilno pitje tekočin ter uporaba zdravil, ki pospešujejo izkašlje­vanje. To so: tropotčev sirup, timijanov sirup, Prospan sirup in Prospan šumeče tablete, Fluimukan zrnca, Solvolan tablete in sirup, Bisolvon tablete in sirup in drugo.

Kadar je kašelj suh in nepro­duktiven, ga moramo umiriti. Takrat uporabimo zdravila pro­ti kašlju. To so: slezov sirup, Apisirup, Sirup smrekovih vršičkov, Panatus (forte) sirup in tablete, Sinecod sirup , tablete ali kapljice in podobno.

Z zdravnikom se je treba pos­vetovati, kadar:

 • traja kašelj več kot teden dni,
 • je kašelj hud in ga spremljajo bolečine v prsih,
 • kašelj spremlja zelenkast izmeček, kri v izmečku ali
 • so težave z dihanjem.

vir: mariborske lekarne

Kategorija:   Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Pomladanska utrujenost

13 junija, 2012 0