Thursday, May 23, 2024

Ljudje so se že pred mnogimi leti posluževali rastlin ter zelišč za zdravljenje bolezni in lajšanje bolečin. Uporaba le – teh se je z leti razširila po vsem svetu. Popularnost tradicionalne narašča predvsem zaradi naravnega izvora, predvidljive varnosti ter malo stranskih učinkov.


Kljub temu, da je uporaba in ponudba zelišč tako razširjena, pa obstaja le malo dokazov o varnosti in učinkovitosti teh pripravkov za nosečnice in otroke. Zdravniki se tako še vedno raje odločajo za predpisovanje sintetičnih zdravil, saj o naravnih pripravkih nimajo dovolj znanja.

Na splošno velja, da je večina zelišč varna. Pri nosečnicah se po navadi pojavijo le blažji simptomi, pri katerih je uporaba naravnih zdravil nežnejša in varnejša kot zdravila na recept.

Kdaj do zdravnika?

Nekateri znaki in simptomi, ki se pojavijo med nosečnostjo, vedno zahtevajo zdravniško pomoč in se jih ne sme zdraviti z zelišči. Ti so nenehna vaginalna krvavitev, vaginalni herpesi predvsem v prvem trimesečju, huda bolečina v medenici ali trebuhu, huda bolečina v križu, otekline rok, dlani in obraza, hudi glavoboli, motnje vida, redni popadki pred 37. tedni nosečnosti in zmanjšano gibanje otroka.

Najvarnejši pristop k uporabi zelišč med nosečnostjo je izogibanje zeliščem v prvem trimesečju, razen, če predpisano s strani zdravnika, kadar ni učinkovitejše ali varnejše  zdravstvene možnosti. Uporabljajo se naj zelišča, ki so znana kot varna med nosečnostjo.

Zelišča, ki so varna za uporabo med nosečnostjo

Uporaba rastlinskih zdravil med nosečnostjo se sčasoma povečuje. Zelišča, ki so znana kot varna za uporabo med nosečnostjo so ingver, poprova meta, regrat, melisa, oves, list rdeče maline in kamilica. Zdravila rastlinskega izvora so med nosečnostjo uporabljena za zdravljenje slabosti in bruhanja, zmanjšanje tveganja za preeklampsijo, skrajšanje poroda in zdravljenje prehlada ter okužb sečil.

Zelišča, ki se jim moramo med nosečnostjo izogibati

Uporaba zeliščnih zdravil občasno povzroča težave. Zgaga, prezgoden porod, poškodbe otroka in alergijske reakcije so pogoste težave pri uporabi zeliščnih zdravil med nosečnostjo. Nekatera lahko povzročijo spontan splav. Uporaba zeliščnih zdravil v prvem in tretjem trimesečju za plod ni varna. Zelišča, ki se jim je med nosečnostjo potrebno izogibati so efedra, ameriški slamnik, črni kohoš, rožmarin, hibiskus, ginseng, limonska trava in angelika. Nosečnice se morajo pred uživanjem zeliščnih zdravil pogovoriti z zdravstvenimi delavci.