Monday, April 22, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Katera čistila so strupena

By 0 1230 Views

Toxic Nation (ena izmed vej Organizacije za Okoljevarstveno obrambo) je ponudila nekaj nestrupenih ali manj strupenih alternativ, kako brez kemikalij ohraniti čist dom.


No, pa poglejmo kako lahko nadomstimo nekaj vsakdanjih čistil z okolju prijaznejšimi alternativami …

1)    Antibakterijska čistila:

 

Varneje je živeti z bacili, saj ta čistila vsebujejo “triklosan“, ki je oblika dioksina, kateri slabi imunski sistem, zmanjša plodnost, moti razvoj hormonov in lahko povzroča prirojene motnje.
Alternativa temu je navadno milo, saj ubije 99.4% bacilov, medtem ko razkužila je 0.2% več.

2)    Osvežilci zraka:

 

Osvežilci delujejo na principu oljnega filma, kateri bi naj prekril neprijetne vonjave. Isti oljni film pa hkrati sprošča tudi snovi, katere škodujejo živčevju.

Ena izmed glavnih sestavin osvežilcev je formaldehid, ki je kancerogen, sproža alergične reakcije, dermatitis, glavobole, bolečine v sklepih in prsih, depresijo, omotico in škoduje imunskemu sistemu.
Naslednja glavna sestavina je tudi fenol, kateri pa povzroča izpuščaje, potenje, probleme z dihali in v skrajnem primeru tudi komo.
Zato je bolje smrad odstraniti tako, da enostavno prostor prezračite.

3) Čistila za pečice:

 

Čistila vsebujejo natrijev hidroksid (derivat luga) in je koroziven in lahko prežre skozi zgornji sloj kože in tako povzroča hude poškodbe kože. Prav tako pa lahko razje oči ter pluča, če pride v neposredno bližino. Med drugim to čistilo vsebuje tudi benzen, toluen, ksilen, metanol in etilbenzen. Vsi ti elementi pa so kancerogeni, škodujejo živčevju ter zarodkom. S tem, ko pečico vklopimo pa lahko vse te kemikalije spustimo v zrak.

Alternativa? Mešanica sode bikarbone, soli in past na vodni osnovi  zadostuje za čisto pečico.

Več preberite v članku Katerih čistil se je dobro izogibati na portalu Bodieko.si