Sunday, October 6, 2024

Nekatere kombinacije hrane želodcu enostavno ne odgovarjajo, zato nutricionisti priporočajo, da sadje zaužijete vsaj uro po glavnem obroku. Ko po mesu, zelenjavi ali škrobu zaužijete sadje, bo prav ta hrana povzročila fermentacijo sadja v želodcu in tako ustvarila prebavne težave.


Slaba kombinacija so tudi maščobe, olje in proteini. Maščobe spodbudijo delovanje žolča, v kombinaciji z ostalo prehrano pa upočasni presnovo, še posebej živil, ki vsebujejo veliko škroba. Kombinacija olivnega olja in kruha, verjeli ali ne, ni ravno priporočljiva.

Meso se v kombinaciji s testeninami ali kruhom presnavlja dlje, ogljikovi hidrati izzovejo napenjanje in vetrove. Kar je najhujše, ravno najbolj tradicionalne jedi bazirajo na tej slabi kombinaciji.

Za konec: ne jejte in pijte istočasno. Voda za presnovno potrebuje okoli 10 minut, sok od 15 – 30 minut. Tekočina razredči encime in podaljšuje prebavo. Kdaj torej piti? Deset minut pred obrokom ali uro po obroku. 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Živila zdravijo organ kateremu so podobna?

24 marca, 2014 0