Tuesday, May 28, 2024

Redna telesna aktivnost in ukvarjanje s športom, so glede na današnji neizbežen sedeči način življenja, najboljša preventivna metoda proti bolečinam v križu. Čeprav je šport načeloma koristen pa ukvarjanje z rokometom, košarko ali npr. tenisom telesu naredi več škode kot koristi. Najboljši terapevtski učinek imajo naslednje športne aktivnosti:


Nordijska hoja

Hitra nordijska hoja predvsem krepi kardiovaskularni sistem, palice pa pomagajo pri izgradnji mišic zgornjega dela telesa. Z nordijsko hojo se lahko ukvarjajo ljudje vseh starostnih skupin in tudi ljudje s prekomerno telesno težo. Več pozornosti namenite ustrezni obutvi. Začnite z dvakrat tedensko petnajstminutno hojo srednje intenzivnosti, ko čas hoje postopoma dvignete na eno uro, pospešite korak.

Smučarski tek

Za razliko od alpskega smučanja smučarski tek ne obremenjuje hrbta in sklepov. Krepi vratne, hrbtne, trebušne in nožne mišice. Gibi morajo biti čisti in enakomerni, pred odhodom na bele ravnice pa se priporoča kondicijski trening pri sobni temperaturi.

Kolesarjenje

Kolesarjenje je zagotovo najbolj enostavna rekreativna oblika. Njegove prednosti se kažejo v zdravju srca, dobri splošni kondiciji in stanju hrbta. Kolo mora biti nastavljen vaši višini primerno – gornji del telesa mora biti rahlo nagnjen proti krmilu, višina krmila mora biti nastavljena nad višino sedeža. Za optimalen učinek bo dovolj dvakrat tedensko polurno kolesarjenje.

Plavanje

V vodi je vsak gib lažji, skoraj vsi vodni športi pa brez stranskih učinkov krepijo mišice in kondicijo. V zadnjih letih se poleg plavalnih tečajev pojavljajo tudi tečaji vodne aerobike, gimnastike ali teka. Če se odločite za plavanje je najboljše ravno hrbtno plavanje.

Joga

Aktivnost, ki združi dušo in telo, temelji na raztezanju celotne muskulature. Na prvi pogled se nekatere vaje zdijo neizvedljive, vendar obstajajo dobri začetni položaji, ki pomagajo hrbtenici in križu.

Pilates

Pri pilatesu je poudarek na pravilnem dihanju in krepitvi vseh mišic. Pilates pri tem ne povečuje mišične mase, ampak jih naredi bolj prožne in čvrste. Zmerni trening je idealen za sprostitev hrbtenice in sklepov.

Trampolin

Prva asociacija je najbrž ravno nasprotna, vendar je trampolin odlično orodje za preventivo in vzdrževanje kondicije. Na trampolinu lahko vadite tudi doma, skakanja in tekanja je dovolj že po petih minutah.

Kategorija:   Novice, Rekreacija
Naslednji prispevek

Zakaj nas privlačijo določeni obrazi?

9 januarja, 2013 0