Wednesday, April 24, 2024

Jok zaradi opraskanega kolena, lepi trenutki na družinskem izletu ali rojstnodnevna zabava, ustvarjajo prve otroške spomine. Strokovnjaki so pred tem smatrali, da prvi trajni spomini ne morejo nastati pred četrtim letom otrokove starosti. Verjeli so, da mlajši nimajo dovolj razvite jezikovne in kognitivne kapacitete za hranjenje spomina, ter spominjanja kot ga imajo odrasli. Otroci niso izgubili spominov na zgodnja otroška leta, ampak jih nikoli niso mogli formirati. Ta fenomen se imenuje infantilna amnezija.


Raziskovalci iz Memorial University v Newfoundlandu so, potem ko so slišali otroške pogovore o izkušnjah in spominih, ovrgli to teorijo.

Ekipa, pod vodstvom profesorice psihologije Carol Peterson, je debatirala s 140-timi otroki starimi med štirimi in trinajstimi leti, ter jih zaprosila naj se spomnijo svojih prvih spominov. Otroci med četrtim in sedmim letom starosti so obujali spomine iz obdobja ko so bili stari samo leto in pol. Starejši otroci, pa se tako zgodnjih dogodkov niso spominjali. Starši so potrdili točnost otroških spominov.

Vsi otroci, ki so v raziskavi sodelovali, so se po dveh letih vrnili na pogovor s psihologi. Tisti, ki so pripadali skupini 4-7 let, so opisali popolnoma drugačno sliko kot v prvem razgovoru in tako dokazali, da spomin bledi skupaj s staranjem otrok.

Strokovnjakom ni jasno zakaj se otroški spomini izgubijo, prišli pa so do spoznanja, da se prvi spomini ustvarijo že v zelo zgodnjem otroštvu.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kava preprečuje raka na prostati

13 junija, 2012 0