Wednesday, July 17, 2024

Medicinski strokovnjaki trdijo, da so v boju proti boleznim srca, izboljšanju delovanju možganov in daljšemu življenju, učinkoviti ravno napitki s kofeinom (čaj in kava).  


Strokovnjakinja za področje prehranjevanja dr. Carrie Ruxton je za Daily Telegraph izjavila, da je po 47 raziskavah prišla do zaključka, ki bi preseneča: kofeinski napitki, kot sta čaj in kava, imajo za zdravje in kratkoročen spomin pozitiven učinek.

Predhodne raziskave so kazale na medsebojno povezavo antioksidantov v čaju in kavi, ter pijačami bogatimi z flavonoidi. Kombinacija naj bi bila uspešna pri preventivi bolezni srca in pojavom nekaterih vrst raka.  

Ruxtonova se strinja s trditvami, da je optimalni vnos kofeina 400 miligramov dnevno ključen za redukcijo kardiovaskularnih bolezni. Dokaz lahko izluščimo iz treh raziskav v kateri je sodelovalo 90.000 pacientov. Kadilci so z vnosom kofeina za 20% znižali možnost srčne kapi.  

»Ljudje, ki ne pijejo kave, potencialno prepuščajo možnost za lastno dobro,« pravi zdravnica in dodaja, da starši po nepotrebnem otrokom prepovedujejo kavo. V nekaterih primerih je celo mnogo boljša opcija kot sokovi.  

»Napitke s kofeinom se demonizira brez potrebe. Črni čaj vsebuje polifenol, ki je naravni antioksidant. Vpliva na biokemijske procese v telesu in celice ščiti pred škodljivimi prostimi radikali,« opozarja Ruxtonova.  

Pri nemškem Zelenem križu so mnenja, da kava pospešuje prebavo, ščiti pred diabetesom tipa 2, preprečuje Alzheimerjevo bolezen in cirozo jeter.  

Kava vsebuje številne zdravju uporabne sestavine, npr. klorogenska kislina, ki kot antioksidant prepolovi tveganje za Alzheimerjevo bolezen. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Čiščenje debelega črevesja

13 junija, 2012 0