Saturday, July 20, 2024
13 junija, 2012

Kava za 10 dolarjev iz delno prebavljenih kavnih zrn

By 0 662 Views

V Minnesoti strežejo najdražjo kavo na svetu, a cena še zdaleč ni edini razlog, ki ljudi lahko odvrne od skodelice te dišeče tekočine. 3-decilitrska skodelica kave Kopi Luwak v trgovini "Coffee and Tea Limited" stane deset ameriških dolarjev. 450-gramsko vrečko prodajajo za 420 dolarjev.


Cibetovke prebavijo in izpljunejo vrhnji del zrn

Jim Cone, lastnik trgovine pravi: "Pražimo jo na 420 stopinjah. Je polna okusa, saj pusti karamelni okus na koncu vašega jezika." Kopi Luwak prihaja iz Indonezije, pravijo pa ji tudi kava cibetovka, saj zrna žvečijo cibetovke, v Afriki in Aziji živeče zveri, podobne kuni. Mačke obožujejo rdeča kavna zrna, najbolj vrhnji del. Prav ta del mačke prebavijo in izpljunejo. Ljudje ta prebavljeni vrhnji del zrna poberejo in očistijo. Zbrana zrna nato izvozijo po celem svetu.

"Trenutno poskušam izbrisati to misel iz svoje glave," je povedal nek ljubitelj kave cibetovke. "Zelo me zanima način pridelave," pove drugi. "Je zelo bogatega, mehkega in polnega okusa. Zagotovo ima drugačen okus, ki pa ga je težko opisati. Nočem razmišljati, za kaj gre pri tej kavi, a je zelo dobra," se strinja še en navdušenec.

Cone je povedal še, da te kave ne strežejo v večjih verigah kavarn kot je na primer Starbucks. "Ni je veliko na voljo. To je unikaten izdelek. Za pridelavo bi moral imeti celo vojsko teh zveri."

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Posledica hujšanja je več celulita

13 junija, 2012 0