Monday, April 22, 2024

Kava se povezuje z nižjo smrtnostjo kot posledico kardiovaskularnih bolezni, možganske kapi, infekcij, poškodb in nesreč, so za revijo New England Journal of Medicine sporočili raziskovalci.


Opozorili so, da je potrebno rezultate previdno interpretirati, saj so navade pitja kave merili samo v enem trenutku, zato se ne ve katere kavne sestavine so povezane z daljšim življenjem.

»Vemo, da kava vpliva na delovanje možganov, zato je mogoče, da lahko pozitivne vplive pitja kave pripišemo ravno temu. Ni pa niti izključena verjetnost, da vpliva na kostno zdravje,« je dejal vodja raziskave Neal Freedman iz Nacionalnega zdravstvenega inštituta v Rockvilleu v zvezni državi Maryland.

Raziskave drugačnega vpliva kave na številne posamezne bolezni pa je privedlo do ravno nasprotnih zaključkov.

Nekatere raziskave ljubitelje kave postavljajo v rizično skupino morebitnih bolnikov za diabetesom, poročajo pa tudi, da naj bi pitje kave povečalo tveganje obolenja za kardiovaskularnimi boleznimi.

»Ljudje, ki pijejo kavo nimajo razloga, da s pitjem prenehajo. Zagotovo vam bo kdo modroval in vas prepričeval, da je pitje kave nevarno za vaše zdravje. Naša raziskava je potrdila, da kava zdravju ne škoduje,« je dejal Lawrence Krakoff, kardiolog iz newyorške medicinske fakultete Mount Sinai, ki je soustvaril omenjeno raziskavo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Dojenčka rešilo najmanjše umetno srce

13 junija, 2012 0