Saturday, June 15, 2024

Pogosto in pretirano pitje kave pri ženskah, ki imajo težave s plodnostjo, znižuje možnost zanositve, kaže nova raziskava.


Nizozemski znanstveniki so spremljali 9000 umetno oplojenih žensk in opazovali uspešnost nosečnosti. Pri eni od sedmih žensk je bila terapija oploditve uspešna. Znanstveniki so opazili, da je ženskam, ki so dnevno popile več kot štiri skodelice kave, grozila kar za 26% nižja verjetnost oploditve.

Strokovnjaki vseeno trdijo, da kava deluje negativno samo na ženske, ki imajo težave s plodnostjo, ne vpliva pa na plodnost zdravih žensk. Poleg kave, se je na visoko mesto tveganja za neuspešno nosečnost povzpelo več kot trikrat tedensko uživanje alkohola.

Znanstveniki so z raziskavo potrdili, kako lahko slabe navade in razvade, zmanjšujejo verjetnost uspeha umetne oploditve, ter opozoriti ženske, da so lahko tudi same odgovorne za neuspeh terapije.

S sprejetjem zdravih življenjskih navad lahko ženske, ki imajo težave s plodnostjo, povečajo svoje možnosti za uspešno umetno oploditev.

Naslednji prispevek

Prehrana vpliva na plodnost

13 junija, 2012 0