Tuesday, February 27, 2024
18 maja, 2020

Kdaj je čas za prvi spolni odnos po porodu?

By 0 4086 Views

Spolni odnosi navadno niso prva skrb večine žensk po rojstvu otroka. Vendar pa se, če ne že v nosečnosti, pa v začetku poporodnega obdobja marsikatera nova mati vpraša: kako bova pa od zdaj naprej to počela?


Prav tako kot tudi prilagajanje na novega člana v družino ali pa povrnitev telesa nazaj v stanje pred nosečnostjo lahko tudi spolni odnosi po porodu predstavljajo izziv. Vseeno pa je lažje govoriti o prvih dveh kot pa o izzivih s spolnostjo, saj se to načeloma tiče le vaju s partnerjem. Težave pri prvih spolnih odnosih po porodu niso redkost, zato ni potrebe, da bi se počutile, kot da ste edine, ki se vam to dogaja. Leta 2005 so ugotovili, da je imelo v prvih treh mesecih po porodu 83 % anketiranih žensk probleme s spolnostjo, vendar se je ta odstotek z meseci manjšal.

Nekateri najpogostejši problemi, ki jih izpostavljajo ženske, so suha nožnica, zmanjšana elastičnost nožnice, bolečina, krvavitev, poškodbe presredka in epiziotomija, zmanjšan libido, ohlapnost mišic in utrujenost.  Težave se pojavijo tudi pri ženskah po carskem rezu, na primer suhost nožnice, ki je posledica hormonov zaradi dojenja in ne poroda. Vsi ti problemi ob previdnosti in poslušanju lastnega telesa sčasoma izginejo. Če pa bi opazili, da je bolečina ali krvavitev pri spolnih odnosih konstantna ali pa opazite kakšen drug problem, ki ne izgine, se posvetujte z zdravnikom.

Kdaj naj imava torej prvi spolni odnos po porodu?

Ginekologi priporočajo naj ženska po porodu s spolnimi odnosi počaka vsaj 6 tednov. To predvsem na račun celjenja telesa in zato, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb, krvavitev ali infekcij. Vendar pa je ta odločitev zelo individualna. Predvsem poslušajte svoje telo in se tega lotite, ko se boste počutili pripravljeno. Ne samo, da mora biti na to pripravljeno vaše telo, na to morate biti pripravljeni tudi vi, saj ste ravnokar dobili novega člana družine, imate nov urnik dneva, na katerega se morate privaditi in manj je časa za spanec ter ostale aktivnosti. Počakajte torej, dokler se ne boste počutili, da ste za to res pripravljeni.

Ko sta se s partnerjem odločila, da sta pripravljena na »prvič«, pa je tukaj še nekaj nasvetov:

1)      Vzemita si čas. Ne prehitevajta s stvarmi. Poskrbita najprej, da bosta imela dovolj časa, da ne bosta hitela in da bo ostal čas za romantiko. Začnita najprej z intimnimi in romantičnimi aktivnostmi kot za ogrevanje pred spolnim odnosom, na primer z masažo.

2)      Imejta predigro. Vaša nožnica bo potrebovala dlje časa, da se navlaži in ustvari lasten lubrikant. Dotikajta se drug drugega, poljubljajta in ustvarita intimno vzdušje.

3)      Uporabita lubrikant. Verjetno bo vaša nožnica vsaj na začetku potrebovala malo pomoči. Z uporabo lubrikanta, bo spolni odnos tako manj boleč. Uporabite raje lubrikant na vodni osnovi kot na oljnati.

4)      Ne pozabita na kontracepcijo. Dojenje ni zanesljiva zaščita proti novi nosečnosti, tudi kadar je dojenje izključno. Prav tako je zaradi dojenja in večjega tveganja strdkov odsvetovana hormonska kontracepcija. Najvarnejša zaščita so tako kondomi, lahko pa uporabite tudi maternični vložek.

5)      Komunicirajta. Spolnost po porodu je nekaj novega, drugačnega in pomembno je, da se o njej pogovarjajta. Povejta si, kaj vama je všeč in kaj ne. Skupaj zgradita dober odnos in uživajta v spolnosti po porodu.

RAZKRIVAMO: KAKO POGOSTO BI PARI MORALI IMETI SPOLNE ODNOSE?

Maša Srovin

Kategorija:   spolnost