Saturday, June 22, 2024

Na vprašanje, ki ga je postavila raziskovalna skupina Cochrane Menstrual Disorders and Subfertility Group, ni moč odgovoriti na temelju trenutno razpoložljivih znanstvenih dokazov.


Intrauterina inseminacija (IUI) je pogosto prva izbira zdravljenja številnih delno plodnih parov (prisotnost ovulacije, vsaj en prehoden jajcevod in zadostno število spermijev). Postopek, glede na to, da imajo spermiji in jajčece omejen čas preživetja, izvedemo približno v trenutku ovulacije. Raziskovalci so si postavili vprašanje, ali določen terminski čas vpliva na večji uspeh inseminacije?

V namen raziskave so preučili 18 randomiziranih kontrolnih raziskav, ter jih primerjali z različnimi metodami, ki določajo časovni okvir v enem ciklu IUI. Raziskovalci niso našli dovolj znanstvenih dokazov, ki bi posamezno metodo favorizirali. Večino raziskav so ocenili kot slabe, z mnogimi pomanjkljivostmi, slabo opisanimi metodami ali pomanjkanjem natančnih navodil.

Analiza ne dokazuje razlik o rojenih otrocih, številu nosečnosti ali pojavom nezaželenih stranskih učinkov kot so večplodne nosečnosti, spontani splavi in sindrom hiperstimulacije jajčnikov, glede na različne metode določanja časovnega okvirja intrauterine inseminacije.

Analiza je opogumila Cochranove recenzente, da je časovni okvir sicer pomemben dejavnik uspeha IUI, vendar bodo potrebne bolj kakovostne raziskave.

V analizi so preverjali tudi podatke, ki vključujejo prejemanje injekcije humanega horionskega gonadotropina (hCG) in podatke, ki so se upirali na določanje vsebnosti luteinizirajočega hormona (LH).

»Spremljanje LH z urinskim testom ponuja možnost lažno negativnih rezultatov, ki lahko določi netočen časovni okvir za inseminacijo in s tem precej zmanjša verjetnost spočetja. Po drugi strani, pa lahko test izvedemo doma, je poceni in neinvaziven. Določanje najbolj primernega trenutka s pomočjo ultrazvoka in hCG injekcijo so omejeni na pogoste bolnišnične obiske, ter pojavom nenadnega dviga LH ali sprožitev ovulacije ob prisotnosti nezrelih foliklov. Glavna prednost omenjene metode je klinična predvidljivost ovulacije,« dodajajo avtorji.