Saturday, June 15, 2024

Slej ko prej se začnete spraševati, kdaj je pravi čas, da otroka prvič pustite samega doma. Povsem logično je, da povprečen petletnik ni enako samostojen in odgovoren kot povprečen šestnajstletnik in da so otroci pri šestnajstih letih večinoma dovolj zreli, da ostanejo sami tudi po več dni, medtem ko petletnika ne morete pustiti samega doma niti eno uro. Koliko pa mora biti star otrok, da ga lahko prvič pustite doma?


Odgovor ni povsem enostaven, saj je veliko odvisno od vas samih in vašega otroka. Raziskave kažejo, da največ ljudi prvič pusti svojega otroka samega doma, ko dopolni vsaj deset let. Še to ponavadi le za kratek čas, ko skočijo po opravkih, npr. v trgovino ali na pošto. Veliko staršev se pri otrocih, starih med devet in enajst let, prvič odloči, da lahko tudi iz šole hodijo sami in so tako sami doma, dokler se starši ne vrnejo iz službe.

Kdaj torej pustiti otroka prvič samega doma?

Da bo odgovor lažji, smo pripravili nekaj stvari, o katerih razmislite, preden pustite otroka samega doma. Če lahko nanje odgovorite pritrdilno, mislimo, da je pravi čas, da otroka pustite samega doma. Seveda začnite najprej s kratkim časom in nato podaljšujte. Z otrokom bodite iskreni in strpni, zaupajte mu. Kljub temu pa bodite pozorni na to, ali otrok zaupa tudi vam.

  • Se vaš otrok zaveda svojih odgovornosti? Bo samoiniciativno naredil domačo nalogo, pospravil manjše stvari po stanovanju, upošteval vaša navodila?
  • Ali vaš otrok dobro reagira v nepričakovanih situacijah?
  • Ali vaš otrok razume pravila/navodila in se jih zna držati?
  • Ali vaš otrok pozna osnove prve pomoči?
  • Ali se vaš otrok zaveda, da se ne sme približevati neznancem?
Kategorija:   Obnašanje, otrok, Vzgoja