Thursday, May 23, 2024

Odločitev za otroka ni vedno lahka. Včasih se zdi še težja tudi zaradi občutka, da nikoli ne moremo zadostiti merilom današnjega sveta, ki od nas pričakuje vedno več, preden smo pripravljene prevzeti vlogo matere. Zato z odločitvijo odlašamo iz leta v leto, s tem pa se tudi izmikamo biološko optimalnemu času za zanositev. Vse prehitro se bližamo tridesetim, ko se odločimo, da si otroka želimo ter da smo pripravljeni sprejeti odgovornost za njegovo vzgojo.


Živimo v svetu, v katerem okolica od nas pričakuje vedno več: da se šolamo in izšolamo – srednja šola, fakulteta, magisterij. Če je le mogoče, naj se še vzporedno izobražujemo na tečajih, da slučajno ne bomo »premalo izobraženi za trg«. Nato pridemo na trg, se borimo za prvo službo in se, če imamo srečo, zaposlimo. Običajno v podjetju, ki nam za prvo zaposlitev ponudi relativno majhno plačo za relativno veliko dela in nas zasuje z vsemi nalogami, s katerimi se do zdaj nihče ni imel časa ukvarjati. V prostem času se spoznavamo, družimo in iščemo svojo sorodno dušo. Ob večerih se sprostimo, spijemo kozarec vina na terasi, balkonu ali klopci v parku. Iščemo partnerje, a imamo visoke standarde. In ko končno najdemo svojo »sorodno dušo«, ugotovimo, da je z njimi vredno graditi prihodnost. Prihodnost, ki mora biti lepa. Pričakujemo stanovanje ali hišo – najbolje lastniško. In še sklepamo kredit, z njim pa pride še več odgovornosti, dela in pričakovanj. Ob tem si vsake toliko privoščimo oddih, da »se ne prekurimo«: Ker to je življenje. Okušanje, spoznavanje, potovanje, … Norenje iz dneva v dan, iz tedna v teden, iz leta v leto. In kar kmalu smo stari trideset in več. In se umaknemo vase in razmišljamo: želim naprej. Želim si družine. Želim si otroka. In velikokrat se šele takrat zavemo, da biološka ura tiktaka.

Pari z zanositvijo odlašajo v vedno poznejše obdobje in se pred tem velikokrat ne zavedajo, da je starost ženske eden od ključnih dejavnikov, ki vpliva na možnost zanositve. Prav tako starost ženske močno vpliva na zdravje otroka.

Starost in plodnost

Povprečno se par za zanositev trudi pet mesecev. Raziskave svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da ima dandanes že skoraj vsak šesti par v reproduktivni dobi težave s plodnostjo. O težavah s plodnostjo oz. neplodnosti govorimo, če v enem letu rednih spolnih odnosov ne pride do zanositve. Težave s plodnostjo so močno povezane z dejstvom, da se dandanes za otroke odločamo starejši. Če se ženske v tridesetih letih za zanositev trudijo povprečno šest mesecev, se v obdobju desetih let (ko pridejo v 40. leta) trudijo štirikrat dlje: dvajset mesecev. Tudi zunajtelesna oploditev je mnogo bolj uspešna pri ženskah v 30. letih, ko uspešno zanosi več kot 40 % parov, po 40. letu pa je ta uspešnost le še 10-odstotna.

Plodna sposobnost ženske namreč z leti upada

Jajčniki kakovostne jajčne celice proizvajajo omejeno obdobje: ženska se z določeno zalogo jajčnih celic rodi in ob vsaki menstruaciji ena propade. Na zalogo jajčnih celic torej najbolj pomembno vpliva število dosedanjih menstruacij oz. starost ženske, ob tem pa ne gre spregledati tudi števila antralnih foliklov v jajčniku in hormon, ki ga imenujemo anti-Mullerjev hormon. Pregled, s katerim ginekolog, specializiran za neplodnost, napove sposobnost zanositve, se imenuje ocena ovarijske rezerve. Zdravnik pregleda zgoraj omenjene dejavnike s pomočjo krvnega testa in ultrazvoka.

Plodnost upada, okvare ploda naraščajo

Medtem ko plodnost s starostjo pada, pa hkrati narašča možnost najrazličnejših okvar ploda. Downov sindrom, najpogostejša genetska napaka, je močno povezan s starostjo matere. Tveganje za bolezen, imenovano tudi trisomija 21, se s starostjo matere povečuje najprej počasi, po 30. letu pa eksponentno. Eden od 1.300 otrok žensk, ki zanosijo pri 25. letih, ima Downov sindrom. Pri 35. letih to tveganje naraste na enega od 365 otrok. Pri 45. letih pa se tovrstna kromosomska napaka zgodi že v vsaki 30. nosečnosti.

Tveganje za Downov sindrom pri živorojenih otrocih (%):

Test NIFTY je priporočljiv za vse nosečnice, še posebej močno pa ga priporočamo pri starejših nosečnicah.

Test NIFTY je neinvazivni predrojstveni test za odkrivanje Downovega sindroma in določenih drugih (prav tako za zdravje otroka pomembnih) kromosomskih nepravilnosti pri plodu. Test lahko nosečnica opravi že po 10. tednu. Je povsem varen zanjo in za plod, saj temelji na določevanju fragmentov proste plodove DNA v krvi nosečnice. Za test je tako potreben le majhen vzorec krvi. V 6 do 8 delovnih dneh po odvzemu krvi dobite rezultate. Rezultati pa so zelo natančni in zanesljivi – za najpogostejše trisomije kar 99 %.

Več o testu si lahko ogledate tudi v tem videoposnetku -> Zakaj bodoče mamice priporočajo test NIFTY? – YouTube