Saturday, June 15, 2024
27 oktobra, 2021

Kdaj je razlika v letih med zakoncema problem?

By 0 839 Views

Ali je lahko velika razlika v letih problem? Pravijo, da leta niso nič drugega kot številka, a ko pride do razmerij, ni nujno tako. Obstaja veliko uspešnih razmerij, v katerih je en partner občutno starejši od drugega, a strokovnjaki na tem področju trdijo, da obstaja pri tovrstnih razmerjih večja verjetnost, da ta ne uspejo oz. ne preživijo.


Psiholog Seth Meyers pojasnjuje, da »bodo vedno obstajale izjeme, ki potrjujejo pravilo, a za zapomniti si je, da zveza med partnerjema, katerih razlika v letih je več kot 10 let, prinaša dodatne izzive, poleg tistih, ki jih romantično razmerje prinaša že sicer.« Večja kot je starostna razlika med partnerjema, večje je tveganje za nastanek konfliktov. Obenem pa tovrstnih zvez včasih ne podpira tudi okolica – na primer prijatelji in družina, kar za odnos predstavlja dodaten stres.

Tudi raziskava, izvedena leta 2014 na univerzi Emory v Atlanti, kaže, da obstaja povezava med starostno razliko partnerjev in verjetnostjo, da zveza ne bo uspela. V raziskavi, v kateri je sodelovalo 3000 ljudi, so ugotovili, da večja kot je starostna razlika, večja je tudi verjetnost za razhod. Pri parih s starostno razliko pet let je 18 odstotkov večja verjetnost za propad zveze kot pri enako starih partnerjih. Pri tistih, katerih starost se razlikuje za 10 let, pa je verjetnost za uspeh večja za 39 odstotkov. Pari, pri katerih je med partnerjema 20 let razlike ali več, pa imajo le malo možnosti za obstanek – verjetnost za ločitev je kar 95-odstotna.

Statistika kaže tudi, da je verjetnost za ločitev manjša pri tistih parih, ki imajo otroka že pred poroko, in sicer je manjša za kar 59 odstotkov. Verjetnost za obstanek zveze pa lahko (za 43 odstotkov) zmanjšata tudi različni ravni izobrazbe partnerjev.

A to je le ena raziskava – druge, kot analiza podatkov iz Anglije in Walesa, izvedena leta 2008, ne kaže posebnih povezav med starostno razliko partnerjev in verjetnostjo za doživljenjski uspeh zakona.

Kategorija:   ostalo
Naslednji prispevek

4 nasveti, kako izboljšati odnose v družini

12 novembra, 2021 0