Wednesday, February 28, 2024
7 julija, 2019

KDAJ OTROKU KUPITI TELEFON?

By 0 954 Views

Bi radi enostaven odgovor na zgornje vprašanje? ČIM POZNEJE.


Moderna tehnologija se je tako globalizirala in vpela v naš vsakdan, da brez nje več ne znamo živeti. Danes otroci želijo svoj telefon veliko hitreje, kot so ga včasih, saj živijo v okolju, prepletenem z mobilno tehnologijo, nekateri pa se glede tega zgledujejo tudi po svojih starših, ki jih videvajo ”viseti” na telefonu ure in ure.

Ne samo otroci, danes vsi preživljamo veliko časa v digitalnem svetu. A kako se odločiti, ko otrok prestopi osnovnošolska tla in želi telefon? Nekatere mamice jim ga kupijo in jih tako ”zaposlijo”, da se z njimi ni potrebno ukvarjati. Spet druge so odločno proti.

Otrok na telefon ne gleda kot na pripomoček, ki nam pomaga doseči soljudi tudi, ko so daleč od nas. Pripomoček, ki bi ga porabljali koristno. Zanje je to igrača, kot so to tudi tablice, računalniške in video igrice. Z njim si krajšajo čas, igrajo igrice, brskajo po družbenih omrežjih in straneh, za katere niso stari dovolj, tu in tam pa klepetajo s prijatelji.

Kdaj pa otrok spozna, da to ni bistvo telefona? Kdaj je primeren čas, da mu dovolimo njegovo uporabo?

Seveda si otrok želi telefon zgolj zaradi vrstnikov, ki ga že imajo. Ko starš naključnega otroka temu dovoli telefon, ga ta prinese v šolo in sledi epidemija želja po telefonih. Nato se mora s tem ukvarjati vsak starš otroka, ki obiskuje ta razred. Tako je potreben samo en starš, ki dovoli in kar naenkrat ”morajo” dovoliti vsi. Kako se soočiti z moledovanjem?

Ne pozabite, da se otrok zgleduje tudi po vas. Če vas bo videl, da ure in ure visite na telefonu, si ga bo želel tudi sam.

Ko otrok izrazi željo po telefonu, ga vprašajte, zakaj si ga želi. Naj vam pojasni, zakaj mu je to tako pomembno. Tako bo otrok vedel, da to ni igračka, ki jo dobiš kar tako. Naj vas nekaj časa prosi in dokazuje, da si ga zasluži in da bo z njim lepo ravnal. V tem času pa premislite, če je otrok sploh dovolj zrel. Kako mu bo telefon sploh koristil?

Naj vam dokaže, da je odgovoren in da skrbi za svoje stvari. Nujno je, da pozna nevarnosti stika z neznanimi osebami in razume delovanje interneta ter vseh pasti, ki nanj prežijo. Z njim se pred nakupom telefona pogovorite in mu pojasnite, kaj pričakujete in želite od njega.

Če mu kupite telefon, ne pozabite na meje!

V primeru, da ste se odločili, da je otrok dovolj zrel in zanesljiv in mu kupite telefon, naj to ne pomeni, da lahko z njim počne, kar želi. Pojasnite mu, da ste ga kupili zanj, a to ne pomeni, da ga lahko ima ves čas v rokah. Postavite mejo: na telefonu naj ne bo več kot pol ure ali eno uro na dan. Če se otrok ne drži omejitve, posledice že vnaprej določite. Ne pozabite, da ga v resnici ščitite pred zasvojenostjo.

Kategorija:   Vzgoja
Naslednji prispevek

TAKO BOSTE OBVLADALI OTROKOV IZPAD TRME

30 julija, 2019 0