Wednesday, July 17, 2024

Dolga leta so veljale smernice, da naj bi otrok prvo gosto hrano zaužil že pri 4 mesecih starosti. A že od leta 2003, ko sta Unicef in svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sprejeli nova priporočila glede uvajanja goste hrane, naj bi prvo gosto hrano ponudili šele pri 6 mesecih starosti.


Otrok naj bi bil do svojega dopolnjenega 6 meseca zgolj dojen ali hranjen z adaptiranim mlekom. Prav tako naj bi otrok z dojenjem tešil lakoto še nekaj mesecev po začetku uvajanja goste hrane.

Seveda so nekateri otroci pripravljeni na gosto hrano prej nekateri kasneje. Pomembno je, da ne zamešamo razvojnih mejnikov z željo po gosti hrani. Če vam otrok sledi med hranjenjem in odpira usta sočasno z vami je to le znak posnemanja in ne želje po uživanju goste hrane.

Ko dojenčku prvič ponudimo gosto hrano, pa naj bo to kašica ali kosi hrane, ne smemo pričakovati pretirano navdušenega odziva. Normalno je, če otrok prvih nekaj mesecev ne bo pojedel praktično nič. Na začetku poti uvajanja, se otrok spoznava z okusi, teksturami in z nasploh novim doživetjem.

Dobro je, da otroku ponudimo hrano, ki je le pretlačena z vilicami in ne v celoti spasirana. Tako bo otrok bolje razlikoval gosto hrano od materinega mleka, ki je tekoče To pripomore k prepoznavanju novih drugačnih tekstur, pomaga pri razvoju čeljusti in razvoju govora.

Kategorija:   dojenček, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Previjanje ali misija nemogoče?

23 januarja, 2019 0