Thursday, February 22, 2024

Opustitev dude

 


Dojenček izgubi sesalni refleks okoli 4. meseca. Čas za odvajanje je odtlej pa do 7. ali 8. meseca, pozneje bo vse teže. Če otrok ne more brez dude po 15. mesecu, se pojavi tveganje za nepravilen ugriz. Poskusite lahko takole: malček naj se zjutraj v svoji posteljici od dude poslovi. Z njo naj se še potolaži ob opoldanskem dremežu in zvečer ter v stresnih okoliščinah, kot je denimo obisk zdravnika. Postopno naj dobi dudo samo še zvečer. Naj vas ne skrbi, če si malček tudi pri dveh letih tolažilko sem in tja še zaželi, važno je, da se to ne dogaja vsak dan in da otrok z njo ne spi.

 

Prvi čeveljci

 

Čeveljčki nimajo za razvoj nogic nobenega pomena, vse dokler otrok ne hodi. Ta trditev ne drži, ravno nasprotno je, zavrejo lahko naravno rast stopal in raziskave kažejo, da otroci, ki so se bili primorani naučiti hoditi v čeveljcih, shodijo nekoliko pozneje. Počakajte torej, da otrok napravi vsaj deset samozavestnih korakov, do takrat pa mu nataknite protidrsne nogavičke.

 

Prvi obisk pri zobozdravniku

 

Idealen čas za prvi pregled zobkov bi bil, ko ti pokukajo iz dlesni. To je seveda pred otrokovim prvim rojstnim dnem. Že v tem času je namreč moč odkriti tako nepravilnosti pri rasti zob kot tudi zametke kariesa. Zadnji čas za zobozdravnika pa je otrokov tretji rojstni dan. Žal ima do takrat večina otrok najmanj eno »pikico«, ki potrebuje plombico.

 

Samostojno oblačenje

 

Okoli tretjega rojstnega dne. Morda bo otrok imel težave pri zapenjanju gumbov, brez težav pa že lahko skoči v trenirko in majico. Seveda morate otroku te starosti še svetovati pri izbiri, a tako, da na koncu vendarle lahko izbere vsaj med modro in rdečo jopico.

 

Sprejemanje telefonskega klica

 

Starši večinoma mislimo, da lahko otrok reče »halo« že pri dveh, treh letih. A za vljuden pogovor mora otrok prilesti približno do 6. leta. Zdaj se že lahko predstavi in sprejme sporočilo za mamico in očija. A pozor! Zaradi varnosti otroku naročimo, da nikoli ne sme reči, da staršev ni doma (če je denimo sam doma s starejšim bratom). »Mami se trenutno ne more oglasiti, a vas bo poklicala nazaj,« bo v tem primeru najbolj varen odgovor.

 

Samostojno tuširanje

 

Pri šestih letih ima otrok tako dobro ravnotežje, da lahko v banji varno stoji. Pomagati pa mu morate še vedno pri uravnavanju temperature vode in pri tem, ko leze v banjo in iz nje (razen če mu namestite protidrsne ploskve na rob in dno banje).

 

Risanje s prstnimi barvami

 

Pri treh letih. Malček te starosti ima dobro razvito koordinacijo rok in oči, poleg tega ga ne mika več, da bi barve poskusil z usti. Za vsak primer bodite raje zraven (sploh če nočete, da bi se lotil sten).

 

Prva noč pri prijatelju

 

Med šestim in osmim letom, ko mu ni več nelagodno zaradi prijateljevih staršev, pa tudi domotožja ne bo imel takšnega, da bi si sredi noči zaželel domov.

 

Prvo striženje

 

Med osmim mesecem ter letom in pol oziroma takrat, ko otroku lasje silijo na oči ali pa vaš deček prejme kompliment: »Kako lepa punčka!«

 

Organizirani športi

 

Nogomet, hokej, odbojko itd. bo otrok najbolje zaigral šele po petem letu. Dotlej namreč ni vešč prilagajanja in ne zmore upoštevati številnih pravil igre.

 

Plavalni tečaj

 

Bodite pogumni, raziskave kažejo, da so malčki sposobni plavanja že okoli 4. leta. Prepričajte pa se, kako izurjene učitelje zaposluje šola plavanja in koliko otrok je vpisanih (na enega učitelja ne bi smelo priti več kot pet otrok).

 

Vožnja s kolesom – na dveh kolesih

 

Okoli petega leta, seveda ga morate primerno vzpodbujati. Sam se lahko otrok vožnje na velikem kolesu nauči šele pri sedmih letih.

 

Uporaba ostrega noža

 

Nič prej kot pri 12 letih je otrokova fina motorika tako razvita, da mu lahko zaupate oster nož kot sestavni del namiznega pribora. A pozor! Pred tem vadite skupaj, do 12. leta imate kar precej časa.

 

Samostojno prečkanje ceste

 

Pri desetih letih. Pozor! Mlajši otroci ne znajo pravilno oceniti oddaljenosti avtomobila.

 

Varstvo mlajšega bratca, sestrice

 

Šele pri trinajstih se otrok zaveda, da mora imeti kar naprej budno oko nad mlajšim. Pa tudi v tem primeru ni najbolje, če mu zaupate otroka, mlajšega od petih let. Najstniki se namreč hitro zagledajo v TV-ekran ali zaklepetajo s prijateljem prek telefona, medtem pa malček zleze na balkon. Naučite starejšega otroka osnovnih varnostnih prijemov (denimo ravnanja ob dušitvi), ne pozabite mu zapisati vseh pomembnih telefonskih številk. Ko se vrnete, pa mu le poplačajte s kakšnim tolarjem. Najstnik bo navdušen in se bo za varstvo z veseljem še kdaj ponudil.

 

Spoznavanje ure

 

Med sedmim in osmim letom oziroma ko otrok pozna številke. Seveda bo še potreboval vašo pomoč pri pojmih kot tričetrt, četrt, težko je tudi razumeti, zakaj je ura ena in deset minut, če pa je veliki kazalec na številki dve.

 

Igranje inštrumenta

 

Že pri šestih letih lahko otroka vključite k pouku glasbenega inštrumenta. Otrok zdaj lahko bere po notah, ima dober spomin za glasbo itd. Seveda vsi otroci nimajo enako dobrih predispozicij za glasbo.

 

Zavezovanje čevljev

 

Med petim in šestim letom so njegove motorične spretnosti takšne, da bi že moral sam napraviti pentljico.

 

Samostojno pripravljanje malice

 

Pri osmih letih si lahko otrok sam pripravi sendvič za šolski izlet. Pri mlajših pa raje pokukajte, ali se nista v žemlji hkrati znašli marmelada in salama.  

vir: otrok in družina

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Za kaj lahko uporabimo liste jesena?

13 junija, 2012 0