Wednesday, May 29, 2024

Šola se je pravkar začela in vaš otrok je zagotovo poln različnih vtisov. Naj vas ne preseneti z izjavo, da med poukom ne sliši najbolje. Mogoče na temelju nekaterih vidnih simptomov v to posumite tudi sami. Čeprav se sluh preverja že v porodnišnici, lahko poškodba izgine in se ponovno vrne. Pomembno je, da simptome čim prej prepoznamo.


Zdrav sluh je eden od najpomembnejših predpogojev za normalen razvoj govora, ki se »napaja« s poslušanjem. Prav zaradi tega se vsakemu dojenčku pred odpustom iz porodnišnice preverja sluh. Zgodnje poškodbe sluha so običajno prisotne že pri odhodu iz porodnišnice. Najpogostejši vzroki so: genska zasnova, težek porod, komplikacije tekom in po porodu, lahko pa so tudi neznani.

Najpogostejši vzrok, ponavadi le začasne izgube sluha, povzroči vnetje srednjega ušesa, ki je ena najpogostejših otroških bolezni, ki lahko na govorni in splošni psihofizični razvoj otroka pusti dolgotrajne posledice. Vsak tretji otrok do tretjega leta starosti, preboli najmanj tri vnetja srednjega ušesa, oz. večina vsaj eno vnetje v prvem letu življenja.

Večina vnetij je povezana z nosnimi motnjami: prehladom, oteženim dihanjem in podobno. Obstajata akutno in sekretorno vnetje. Pri akutnem vnetju se srečujemo z visoko temperaturo, bolečino, otrok je nervozen, joka in nemirno spi. Zelo pogoste so tudi prebavne motnje. V srednjem ušesu se nahaja tekočina, zato se pri počenem bobniču pojavi izcedek iz ušes. Pri sekretornem vnetju so simptomi prikriti, v slušni votlini srednjega ušesa obstaja tekoča vsebina različne gostote, ki ni vneta. Zanimivo je, da osnovni obliki vnetja lahko prehajata ena v drugo.

Ko v srednjem ušesu zrak zamenja tekočina, bobnič in dlačice ne morejo normalno vibrirati, zato je zvok, ki ga sliši otrok, več ali manj oslabljen. Stopnja naglušnosti je odvisna od količine in gostote sekreta. Na motnje sluha lahko posumite edino takrat, ko motnja zajame obe ušesi. Poudariti je potrebno, da so motnje najpogosteje začasne in da se sluh otroka, ko v srednje uho pride zrak, ponovno normalizira. Pri 60-80% otrok se sluh v treh mesecih spontano vrne.

Kdaj posumimo da otrok slabše sliši?

• Če je nagnjen k vnetju srednjega ušesa
• Ima težave s koncentracijo
• Na vprašanja ne odgovarja, ali odgovarja z zamudo
• Napačno izpolnjuje zahteve
• Pogosto zahteva ponoviti že enkrat rečeno
• Radio in TV daje na glas
• Izogiba se družbi
• Ne sodeluje v skupnih aktivnostih

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Dojenje uravnava telesno težo po porodu

13 junija, 2012 0