Monday, April 22, 2024

Pri teh letih je intenzivnost zaljubljenosti različna in tudi traja določen čas. Otroci se ne zaljubijo po naključju, ampak imajo izdelan točno določen tip. Ponujamo nekaj nasvetov kako se znajti v tej situaciji.


Prva zaljubljenost se lahko pojavi pri otrokovih štirih letih starosti. To so leta ko se otrok prične bolj navezovati na svoje vrstnike, zato lahko najde tudi svojo simpatijo. V kolikor drug otrok naklonjenost vrača, tedaj ponavadi več časa preživita ob skupnem igranju in skrivanju. Velikokrat si podarjata darila in manjše pozornosti.

Otroci svojo zaljubljenost doživljajo resno, zato jih je potrebno ob tem podpreti. Najpogosteje se zaljubijo v vrstnika, ki ga imajo za prijaznega, s katerim delita podobne interese, obiskujeta isti vrtec in pogosto je to otrok, ki je najbolj priljubljen. Zanimivo je, da kljub mladosti, otroci že kažejo prve zanke ljubosumja. V kolikor simpatija ljubezni ne vrača, se otrok počuti odrinjeno in nepriljubljeno.

Rezultati raziskav kažejo, da se otroci lahko zaljubijo v otroka drugega ali istega spola. Naj vas morebitno presenečenje ne zaskrbi preveč, saj je to povsem normalna faza otrokovega raziskovanje in razvijanja zavesti o različnih spolih. Kdaj pa kdaj se otroci zaljubijo v vzgojiteljico, mamo ali katero drugo odraslo osebo. Omenjeni odrasli ljudje pri otrokovem razvoju igrajo najpomembnejšo vlogo, zato je povsem mogoče, da otrok privrženost in spoštovanje pomeša z zaljubljenostjo. Ne bodite presenečeni, če vam bo sin dejal, da se bo kot odrasel poročil z vami.

Kategorija:   Novice, Razvoj otroka
Naslednji prispevek

Mladi radi posegajo po marihuani

13 junija, 2012 0