Monday, July 15, 2024

Zelo aktivne hormonske nevihte med puberteto spodbudijo delovanje lojnih žlez. Dovzetnost nastanka aken pa je deloma tudi genetsko predispozicionirana.


Čeprav popolnega recepta, kako se izogniti pojavu aken ni, poskušajte slediti naslednjim navodilom, ki bodo pomagali zmanjšati število mozoljev in prizadetost vaše kože:

  • Umivanje: pomaga pri odstranjevanju odvečne maščobe in odmrle kožne celice na kožni površini, ki zapirajo pore. Pretiravanje z umivanjem pa ima lahko ravno kontradiktorne učinke; pretiravanje lahko vodi k izsušeni koži, ki razdraži že obstoječe akne.
  • Po vsaki fizični aktivnost umijte z akni prizadeto kožo: znoj zamaši kožne pore in stanje še poslabša.
  • Če uporabljate ličila, pudre in losjone kupujte izdelke z oznako nekomodogena in neaknogena kozmetika, ki ne maši kožnih por.
  • Izogibajte se utrjevalcem lasišča, briljantine in podobnih izdelkov za nego las. Številni omenjeni izdelki vsebujejo olja, ki akne še poslabšajo. Če že ne morete živeti brez tega, poskušajte uporabiti izdelke na vodni osnovi.
  • V primerih, ko se akne pojavijo na prsnem košu ali hrbtu, se izogibajte oprijetim oblačilom, ki z drgnjenjem stanje še poslabšajo.

Pri nekaterih akne premagajo OTC izdelki (kreme in geli). Terapija lahko traja nekoliko časa, prav tako pa lahko traja izbira pravega preparata. OTC izdelki so različnih vrst in moči. Najbolj učinkovito in priljubljeno OTC zdravilo proti aknam je preparat, ki vsebuje benzoil peroksid in salicilno kislino, ki pomaga posušiti mozolje.

Pogosto se zgodi, da niti eden izmed poizkusnih OTC preparatov aken iz vaše kože ne bo pregnal. V tem primeru je najbolje, da poiščete zdravniško pomoč. Zdravnik bo predpisal posebne gele, kreme in tablete, največkrat pa kombinacijo tablet – gelov ali krem.

Zadnje čase so se na tržišču pojavili tudi kombinirani izdelki (tableti – krema), ki se jih da kupiti brez zdravniškega recepta. Za te izdelke je značilno, da imajo antibakterijsko delovanje in delujejo proti bakteriji Propionibacterium acnes, ki povzroča mozolje.

Kaj pa ob pojavu mozoljev?

Stiskanje mozoljev ponavadi ne prinaša rešitve problema. Stiskanje lahko dejansko ognojek potisne globlje v kožne plasti in stanje še poslabša (rdeča oteklina, ter celo brazgotina). Tega pa si seveda ne želite.

Ob jemanju zdravil na recept je potrebno terapijo dokončati tudi v primerih, ko se stanje kože izboljša že recimo v sredini terapije. Tako se boste izognili recidivom, ki so v primeru aken zelo pogosti.

Aknam pa se delno lahko zoperstavite tudi s primernim prehranjevanjem. Organizem oskrbite z minerali in vitamini, poskušajte se izogibati živilom, ki vsebujejo transmaščobne kisline. Kljub temu pa se s tem ne obremenjujte preveč. Niste ne prvi ne zadnji, ki so vas v tem vmesnem obdobju med otroštvom in odraslostjo, prizadele akne.

 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Bik

21 septembra, 2012 0