Monday, June 17, 2024

Kaj vse počne porodna spremljevalka

Delo porodne spremljevalke, poleg strokovne podkovanosti, zahteva veliko mero empatije, sočutja in razumevanja človeške narave. V stik s porodno spremljevalko, bodoče mamice oziroma starša običajno prideta, ko se odločita za obisk priprave na porod ali drugih delavnic na temo nosečnosti in poroda. Poleg skupinskih srečanj, se partnerja lahko odločita za individualne obiske, tako pred kot po porodu ali za spremljanje poroda. Vloga porodne spremljevalke v času nosečnosti je informiranje in pomoč družini pri sprejemanju starševstva, pripravi porodnega načrta in pripravi na porod. Če partnerja želita, je porodna spremljevalka lahko prisotna med porodom. Je zagovornica želja in potreb porodnice. Prisotna je ves čas poroda in s staršema ostane vsaj do prvega dojenja, oziroma dokler jo le-ta potrebujeta. Po rojstvu pomaga družini pri vzpostavitvi odnosov, dojenju, čustveni preobremenjenosti ali žalovanju.


Kako izbrati porodno spremljevalko

Med družino in porodno spremljevalko se stke nevidna vez, ki omogoča iskren in odprt odnos. Uvodno srečanje staršema pove, ali je vez vzpostavljena, ali sta dovolj  sproščena in zaupljiva, ali bosta s to osebo lahko delila svoja prepričanja,  skrbi in čustva. Dobro je, da partnerja preverita ali ima porodna spremljevalka dovolj strokovnega znanja, pozna protokol dela v posameznih porodnišnicah, zna komunicirati z zdravstvenim osebjem in spremlja razvoj stroke. Pred odločitvijo, naj se partnerja srečata in posvetujeta z večimi porodnimi spremljevalkami, saj bosta tako lažje izoblikovala vizijo o tem kaj pravzaprav želita in pričakujeta od njune porodne spremljevalke.

Kaj storiti ko porodna spremljevalka ne sme v porodni blok

V večini slovenskih porodnišnic, porodnico lahko spremlja le en spremljevalec. Kadar partnerja izbereta porodnišnico, kjer porodna spremljevalka, kot drugi spremljevalec ni dobrodošla, naj partner prevzame njeno vlogo.  Porodna spremljevalka bo starša pripravila na ta izjemen dogodek po svojih najboljših močeh. Partnerja bo temeljito seznanila s  posameznimi fazami poroda, naučila dihalnih tehnik, sproščanja, vizualizacije in nekaj masažnih prijemov, za lažji in krajši porod. Izvedela bosta vse potrebno o poteku poroda, možnih zapletih, njunih pravicah, protokolu dela izbrane porodnišnice ter primerni komunikaciji z zdravstvenim osebjem.

Porod je del ženske narave. Vsa znanja so skrita globoko v duši, potrebno jih je zgolj prepoznati in uporabiti. Naj bo porod nepozabna izkušnja, prežeta z zaupanjem, radostjo in razumevanjem.

Foto: sheknows

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Najbolj neprijetni simptomi nosečnosti

4 februarja, 2015 0