Friday, December 8, 2023

Strokovnjaki pravijo, da spanec vpliva na presnovo, zato priporočajo vsaj sedem ur nočnega počitka. Kot trdijo, se osebe, ki spijo manj kot osem ur, redijo. Telo namreč med spanjem proizvajala hormon leptin, ki pospešuje razgradnjo maščob in zmanjšuje tek.
V današnjem času pa vedno več ljudi trpi za pomanjkanjem spanca. Če boste upoštevali naslednje nasvete, se boste zjutraj zbudili spočiti in polni energije. Kmalu pa boste začeli izgubljati tudi odvečne kilograme.1. Če boste zvečer spraznili hladilnik, ne boste spali. Zato je najbolje, če se zvečer izogibate hrani, zlasti težki. Spanec s polnim želodcem je namreč rahlo in nemirno.

2. Pomembni so večerni rituali. Najbolje je, če si vedno ob istem času umijete zobe in ležete k počitku. Telo se namreč začne na spanec pripravljati že prej.

3. Na spanec vpliva tudi alkohol. Izogibajte se mu! Čeprav alkohol uspava, je spanec \’pod vplivom alkohola\’ zelo nemiren.

4. Kadilci naj po 20. uri prenehajo kaditi. Nikotin namreč poživlja.

5. Ukvarjajte se s športom, vendar ne tik pred spanjem.

6. Ne razmišljajte o težavah. O tem boste lahko premišljevali tudi zjutraj.

7. Ponoči ne glejte na uro. To namreč povzroča stres.

8. Pazite na sobno temperaturo. Ta naj ne bo višja od 18 stopinj.9. Iz spalnice odstranite vse tehnične aparate. Sevanje namreč negativno vpliva na spanec. Če ne morete zaspati, vstanite in pojdite v drug prostor. Berite knjigo, glejte televizijo ipd. Ne premetavajte se po postelji.

Vir: 24ur.com 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Težaven odnos slabi imunski sistem

13 junija, 2012 0