Monday, June 17, 2024

Post travmatična stresna motnja (PTSP) prizadene približno 8% nosečnic. Stanja, ki se povezujejo s stresom, vključno s PTSP, se povezujejo s prezgodnjim porodom, pa čeprav so dokazi ne preveč zanesljivi, pojasnjujejo avtorji raziskave. Poleg tega pa se s prezgodnjim porodom povezujejo tudi zdravila za zdravljenje PTSP in depresije. Glede na rezultate raziskave so si avtorji zadali vprašanje: »V kolikor obstaja neodvisna povezanost s prezgodnjim porodom, je to stresno stanje samo po sebi ali zgolj zdravljenje tega stanja?«


Avtorji so pred 17. tednom nosečnosti pridobili 2.564 nosečnic z možno diagnozo PTSP, ki so uživale antidepresive in anksiolitike. Nosečnice so spremljali v 137 bolnišnicah v Connecticutu in Massachusettsu.

Čeprav sta PTSP in epizode depresije povezane s tveganjem prezgodnjega poroda, so avtorji ob jemanju antidepresivov in benzodiazepina odkrili neodvisno tveganje. Odkrili so še, da je prezgodnji porod pogostejši pri nosečnicah s PTSP in epizodami depresije, kot je tveganje prezgodnjega poroda pri nosečnicah, ki so uživale inhibitorje ponovnega privzema seratonina (SSRI) ali benzodiazepina.

Tveganje prezgodnjega poroda je bilo 1,55 višje pri ženskah, ki so jemale SSRI, ter 1,99 krat višji pri nosečnicah, ki so jemale benzodiazepine. Tveganje za nosečnice, ki so imele PTSP in epizode depresije je bilo 4,08 krat višje.

Med nosečnicami vključenimi v raziskavo je imelo samo 129 nosečnic simptome PTSP, kar je 8% pod pričakovanim številom nosečnic s PTSP. Avtorji so potrdili, da vsako povečanje na modificirani listi PTSP simptomov za eno točko, za 1 – 2% poveča tveganje prezgodnjega poroda, kar pomeni, da so imele nosečnice z najhujšimi simptomi, največje tveganje prezgodnjega poroda.

Avtorji, katere je vodila Kimberly Ann Yonkers, MD na Yalu, sugerirajo na potrebe po nadaljnjih raziskavah, ki bi za identifikacijo poti večjega tveganja prezgodnjega poroda razjasnile genetske in biološke dejavnike, kot tudi stratifikacijo tveganja pacientk.

Čeprav je tveganje prezgodnjega poroda pri nosečnicah, ki uživajo SSRI ali benzodiazepine dokaj visoko, je tveganje pri ženskah s PTSP in epizodami depresije še višje. Podatki odkrivajo, da je tveganje neodvisno od uporabe antidepresivov in benzodiazepina, ter ne samo od razpoloženja ali simptomov anksioznosti. 

Naslednji prispevek

Tetoviranje med nosečnostjo

12 avgusta, 2014 0