Wednesday, May 29, 2024


Ženske, ki trpijo za hiperandrogenostjo so običajno bolj poraščene, na koži se ponavadi pojavlja več aken, glavni kriterij za predpisovanje teh zdravil pa je povišan hormon, ki se imenuje dihidroepiandrosteron sulfat (DHEA-s).

V primerih, ko je DHEA-s višji od 2mg/mL, se pri indukciji ovulacije klomifenu doda deksametazon (Dexamethason) 0,25 – 0,50 mg, ali pronizon 5 – 10 mg. Jemljejo se v obeh fazah cikla. Glukokortikoidi povečujejo sintezo in sekrecijo folikulostimulativnega hormona (FSH), v prvi meri pa znižuje izločanje moških spolnih hormonov. Skupaj androgeni hormoni padejo celo za 40%. Zmanjšanje moških spolnih hormonov v organizmu privede do kakovostnejše ovulacije, učinkovito je celo pri hiperandrogenih ženskah, ki imajo normalen DHEA-s.

Večina raziskav, kjer avtorji pri indukciji ovulacije uporabijo glukokortikoid kaže, da ovulacija nastopi pri 80 – 100% pacientk. Odstotek nosečnosti je prav tako zadovoljiv, 40 – 80%. Poudariti je potrebno, da so v to terapijo vključene ženske, ki so bile predhodno že podvržene trem ciklom zdravljenja s klomifenom in kljub temu ostale brez ovulacije.

Reference

Preberite še:
Klomifen in Metformin
Kontracepcijska tabletka in neplodnost
Klomifen
Gonadotropini
Zdravljenje neplodnosti z gonadotropini
Metode umetne oploditve

Naslednji prispevek

Krvna skupina vpliva na plodnost

13 junija, 2012 0