Monday, June 5, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ženske, ki trpijo za hiperandrogenostjo so običajno bolj poraščene, na koži se ponavadi pojavlja več aken, glavni kriterij za predpisovanje teh zdravil pa je povišan hormon, ki se imenuje dihidroepiandrosteron sulfat (DHEA-s).

V primerih, ko je DHEA-s višji od 2mg/mL, se pri indukciji ovulacije klomifenu doda deksametazon (Dexamethason) 0,25 – 0,50 mg, ali pronizon 5 – 10 mg. Jemljejo se v obeh fazah cikla. Glukokortikoidi povečujejo sintezo in sekrecijo folikulostimulativnega hormona (FSH), v prvi meri pa znižuje izločanje moških spolnih hormonov. Skupaj androgeni hormoni padejo celo za 40%. Zmanjšanje moških spolnih hormonov v organizmu privede do kakovostnejše ovulacije, učinkovito je celo pri hiperandrogenih ženskah, ki imajo normalen DHEA-s.

Večina raziskav, kjer avtorji pri indukciji ovulacije uporabijo glukokortikoid kaže, da ovulacija nastopi pri 80 – 100% pacientk. Odstotek nosečnosti je prav tako zadovoljiv, 40 – 80%. Poudariti je potrebno, da so v to terapijo vključene ženske, ki so bile predhodno že podvržene trem ciklom zdravljenja s klomifenom in kljub temu ostale brez ovulacije.

Reference

Preberite še:
Klomifen in Metformin
Kontracepcijska tabletka in neplodnost
Klomifen
Gonadotropini
Zdravljenje neplodnosti z gonadotropini
Metode umetne oploditve

Komentarji
Naslednji prispevek

Krvna skupina vpliva na plodnost

13 junija, 2012 0