Thursday, December 7, 2023
7 julija, 2019

KLOPI: KAKO SE ZAŠČITITI IN KAKO JIH ODSTRANITI?

By 0 872 Views

Poletje je tukaj in toplo vreme nas vabi na igrišča, v gozdove, parke … V tem letnem času pa na nas prežijo tudi različne nevarnosti, med katere štejemo klope. Ker lahko, če klopa na telesu ne opazimo dovolj zgodaj, tudi zelo zbolimo, se pred njimi moramo zaščititi. Veste, kako?


Najprej naj vas opozorimo, da klopi ne smejo ovirati vašega početja. Tudi, če se klopov še posebej bojite ali ste imeli z njimi slabe izkušnje, naj vas to ne ovira. Prav tako s takšnim mišljenjem ne omejujte svojih otrok. Ti naj se igrajo, čofotajo, plazijo in skačejo, kot želijo. Naj tečejo, se rolajo, kolesarijo in raziskujejo. Tudi z dojenčki morate biti čim več na svežem zraku.

Zaščita

Ker klopi lahko povzročijo obolenje osrednjega živčnega sistema, se pred njimi morate ustrezno zaščititi, na kar pa večina pozablja. Oblecite svetla oblačila. Čeprav so temperature visoke, se za obisk gozda odločite za dolge rokave in dolge hlače. Ne pozabite niti na kapo s šiltom ali klobuček, ki vaše glave ne varuje samo pred sončnimi žarki, ampak tudi pred klopi.

Če vaš otrok še ni shodil in ga prevažate v vozičku, razmislite o nakupu mrežice proti mrčesu, ki se napelje s strehice vozička navzdol.

Pršila vam verjetno niso tuja. Kupite jih v lekarnah ali bolje založenih trgovinah, tudi drogerijah. Na voljo so različna razpršila, ki odganjajo klope, prodajajo pa tudi zapestnice.

Klope odganjajo tudi citrusi, zato si lahko iz njih pripravite domače pršilo.

Preglejte se

Da to ugotovite, se morate seveda najprej temeljito pregledati. To počnite vsak dan oziroma vsakič, ko se vrnete s sprehoda, ne glede na to, kje ste bili. Ne pozabite pregledati niti intimnih predelov in tisti, skritih za ušesi.

Kljub zaščiti, vas je klop ugriznil. Kaj pa sedaj?

Klopa morate odstraniti. Za to potrebujete pinceto. Biti morate natančni in pazljivi, saj morate iz kože spraviti vso njegovo telo – pazite, da klopova glavica ne ostane zarinjena v kožo, saj se lahko ta vname in zagnoji.

Če klopa odstranite, ni bojazni. Kljub temu pa bodite pozorni, če se na telesu pojavijo rdeči kolobarji. Takrat obiščite zdravnika.

Kategorija:   Zdravje
Naslednji prispevek

PREVIDNO: TO SO MESTA Z NAJVEČ BAKTERIJAMI

7 julija, 2019 0