Wednesday, April 24, 2024

Projekt izdelave kravjega ‘materinega’ mleka je pri zagovornikih dojenja naletel na številne kritike, saj materino mleko vsebuje ključne sestavine pomembne za razvoj otrokovega imunskega sistema, kravje pa je težje prebavljivo in vsebuje manj ogljikovih hidratov pomembnih za preprečevanje bolezni in zaščite pred okužbami.


Profesor Ning Li, ki je na kitajski kmetijski univerzi vodil raziskavo trdi, da bo mleko GMO (genetically modified organisms)  krav enako varno kot mleko ‘običajnih’ krav.

»Za novo mleko je značilno, da ima v primerjavi z običajnim kravjim mlekom močnejši okus. V samo desetih letih se bo mleko gensko spremenjenih krav znašlo na prodajnih policah trgovin po vsem svetu,« dodaja Li.

Ekipa profesorja Lija je s tehnologijo, kloniranja človeške gene vstavila v goveji DNK. Vrsta GMO krav je proizvedla mleko s proteinom lizozimom, ki je ključen dejavnik zaščite otrok pred okužbami, druga vrsta GMO krav je izločala mleko s človeškim laktoferinom, ki sodeluje pri krepitvi imunskega sistema. Oba proteina se nahajata tudi v materinem mleku.

Znanstveniki so maščobo kravjega mleka povečali za dvajset odstotkov in tako spremenili sestavo, ter okus približali okusu materinega mleka. Tako pridobljeno mleko bi lahko ugodno vplivalo tudi na ljudi, ki imajo zaradi nizke tolerance na laktozo težave s prebavo kravjega mleka.

Profesor Keith Campbell, ki je sodeloval pri kloniranju ovce Dolly pravi, da GMO živali človeškemu zdravju ne predstavljajo nikakršne grožnje. Nevarno lahko postane v primerih, da bi znanstveniki vgradili gen, ki bi meso ali mleko spremenil v strup.

»Tehnologija GMO (genetically modified organisms), v primerih prave kakovosti, lahko doprinese številne prednosti pri pridelavi kakovostnejših živil,« pravi Campbell.
 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Črna čokolada za zdravo srce

13 junija, 2012 0