Monday, April 22, 2024

Zdravniki znajo kmalu razpolagati z močnim orožjem v boju proti raku na prostati. Gre za tableto, ki se je zaužije enkrat dnevno in za katero so testi pokazali, da zmanjšuje tumorje in zaustavlja njihovo rast, poroča Daily Mail. Tableta bi lahko podaljšala življenje moškim, ki so že oboleli za karcinomom prostate.  


Zdravilo naj bi se na tržišču znašlo znotraj treh let, torej takoj ko prestane vsa potrebna testiranja. Rešil bi lahko življenja moških, pri katerih se je rak odkril v rani fazi in podaljšal življenje tistim, ki je rak že napredoval.  

Rak na prostati je eden najpogostejših karcinomom, ki prizadene moške. Širjenje karcinoma pa najpogosteje povzroči smrt.  

Novo zdravilo, ki se trenutno imenuje MDV3100, je pokazalo uspešno delovanje tam, kjer so druga zdravila odpovedala, trdijo strokovnjaki. Ameriški strokovnjaki so zdravilo preizkušali na 30 moških, pri katerih je rak že napredoval in postal odporen na vsa druga zdravila.   

Večji odmerki zdravila zmanjšuje tumorje in zaustavlja njihovo rast. Klinične raziskave zdravila se bodo pričele konec letošnjega leta.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice