Monday, May 20, 2024

Zdravilo v obliki mazila je izdelano na podlagi moškega spolnega hormona testosterona, testirali pa ga bodo v naslednjih mesecih na ženskah, ki trpijo za t. i. hipoaktivno spolno željo (ang. hypoactive sexual desire disorder), za kar naj bi v ZDA trpela približno ena tretjina žensk.


"To je najpogostejša težava, ki jo imajo pri spolnosti ženske," je povedala psihiatrinja z univerze in vodja tega projekta dr. Anita Clayton. Testiranje na ženskah bo zadnja faza procesa preizkušanja, izvedli pa ga bodo na 25 ženskah, starih od 30 do 65 let. Poleg univerze pri projektu sodeluje še 99 drugih zdravstvenih institucij, ki se ukvarjajo predvsem z učinkovitostjo zdravila in zdravstveno varnostjo pri testiranju. Mazilo deluje tako, da ženska majhno količino gela nanese na zgornji del roke, s tem pa testosteron v 24 urah preide v krvni obtok in spolno poželenje naj bi se povečalo.
Skrb vzbujajoč je čas po menopavzi

Za testiranje morajo biti vse ženske brez obeh jajčnikov, jemati morajo ženski hormon estrogen in čutiti pomanjkanje libida. Ovariektomija oziroma kirurška odstranitev jajčnikov pogosto vodi v zmanjšanje zanimanja za seks, kajti jajčniki proizvedejo kar polovico testosterona v ženskem telesu, ta pa igra ključno vlogo pri normalnem spolnem življenju tako za ženske kot za moške.
Ne želimo ustvariti skupine nimfomank

Zdravilo, ki se bo imenovalo libigel, naj bi izdelovalo podjetje BioSante Pharmaceuticals Inc., pri katerem upajo, da bodo lahko z njim pomagali vsaki ženski, ki se pritožuje nad slabim spolnim življenjem. "Trg, kjer prodajajo zdravila za moško erektivno disfunkcijo, je vreden okoli dve milijardi ameriških dolarjev, trg za podobno zdravilo za ženske pa naj bi bil "težek" najmanj toliko," je povedal direktor uprave omenjenega podjetja Stephen M. Simes, ki je še dodal, "da z zdravilom ne želijo ustvariti skupine nimfomank, ampak želijo ženskam le pomagati."

Treba je tudi omeniti, da so podobno zdravilo z imenom intrinsa, izdelano prav tako na osnovi testosterona, leta 2004 že razvili, vendar pa ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA – Food and Drug Administration) zaradi nevarnosti za zdravje prodaje ni dovolila.

Vir: rtvslo

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Slabokrvnost je lahko posledica drugih bolezni

13 junija, 2012 0