Wednesday, May 29, 2024

Voda je glavni faktor preživetja. Pri odraslih sestavlja 55 % telesne mase, pri dojenčkih pa kar 75. Vzdržuje homeostazo, uravnava telesmo temperaturo in iz telesa izloča odpadne snovi. Ne pozabite na hidracijo, in pijte tudi, če niste žejni.


ODRASLI LJUDJE V 24 URAH IZGUBIJO VEČ KOT 2 LITRA VODE

Voda sestavlja naša tkiva, mišice in organe. Z uriniranjem in potenjem izgubimo na dan več kot dva in pol litra vode. Okrog 330 mililitrov na dan prejmemo nazaj z dihanjem, za ostalo moramo poskrbeti sami s pijačo in hrano.

UTRUJENOST IN GLAVOBOL

Če premalo pijemo, izgubimo koncentracijo, prične nas boleti glava in kar naenkrat smo utrujeni. Velikokrat sploh ne pomislimo, da bi vzrok iskali v pomanjkanju tekočine.

KO SMO ŽEJNI, JE ŽE PREPOZNO

Na dan moramo spiti več kot liter vode, zato tudi, če ne občutimo žeje, sezimo po tekočini. Na pitje vode se moramo opomniti sami, saj je občutek žeje zadnji opomnik telesa, da potrebuje tekočino. Žejo občutimo že ob pomanjkanju 1-2 % telesnih tekočin, pri pomanjkanju 6 % pa lahko pademo v komo.

PREKOMERNEMU PITJU TEKOČINE SE MORAMO IZOGIBATI

Paziti moramo, da pitje tekočine čez dan enakomerno razporedimo. Preveč popite tekočine je za naš ogranizem lahko škodljivo, na kar moramo biti še posebej pozorni med športno vadbo, ko radi zaužijemo večje količine vode naenkrat. Takrat se zgodi, da lahko raven natrija v krvi zaradi ogromno popite tekočine hitro upade. Posebej pazljivi morajo na to biti srčni in ledvični bolniki.

Z VODO LAHKO PREMAGAMO LAKOTO

Popita voda polni naš želodec in pomaga odpraviti občutek lakote. To je še posebej priljubljeno pri tistih na različnih dietah, saj jim pomaga pri izgubjanju odvečne teže.

Kategorija:   Splošno zdravje