Wednesday, May 29, 2024

Blaga bolečina ponavadi ne predstavlja resnega opozorila, lahko je zgolj posledica prekratke predigre, ali pregrobe penetracije. Bolj kot je intenzivna večja je verjetnost resnega zdravstvenega zapleta, zato takoj poiščite zdravniško pomoč. Boleč občutek ob spolnem odnosu ni naravno stanje.


Najpogostejši vzroki

Suha vagina: nezadostno vlaženje vaginalne sluznice spada med glavne povzročitelje bolečih spolnih odnosov pri ženskah, v mnogih primerih tudi pri moških. Suha vagina je lahko posledica številnih dejavnikov kot je pomanjkanje vzburjenja, hormonski vplivi (nosečnosti, dojenje, menopavza), ter številne bolezni in zdravila.

Nekatera zdravila zmanjšujejo spolno slo, ki vpliva na izločanje estrogenov odgovornih za vlaženje vaginalne sluznice. Med te zdravila umeščamo hormonsko kontracepcijo, antidepresive in zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

Okužbe in vnetja: ne zgolj bakterijska vaginoza in ostala vaginalna vnetja, pekoč in srbeč občutek med seksom lahko povzroči tudi grob seks. Ob grobem seksu vagina zateče, oteklina pa onemogoča normalno penetracijo. Pekoč, neprijeten občutek med spolnim odnosom pa je lahko jasen simptom okužb sečil.

Travma, poškodbe in kirurški poseg: boleč spolni odnos je lahko posledica travm, poškodb ali operacij, kot so operacije v medenični votlini ali zlom. Epiziotomija med porodom je ena izmed travm, ki spada med povzročitelje dispareunije.

Onkološko zdravljenje, vključno z kemoterapijo in obsevanjem, vpliva na občutljivost nožnice. Nezaželene spremembe povzroča tudi histerektomija ali druge medenične operacije.

Bolezni: medenična vnetna bolezen, zunajmaternična nosečnost, prolaps maternice, mehurja, miomi, sindrom razdražljivega črevesa, ciste na jajčnikih, endometrioza in hemoroidi so znani sprožilci bolečih spolnih odnosov. Poiščite zdravniško pomoč.

Spolno prenosljive bolezni: so precej pogoste povzročiteljice bolečin med spolnim odnosom. Zanemarjanje lahko postreže še s hujšimi simptomi. Bolezen se pogosto prenese na partnerja, prav tako bolečine. Genitalni herpes, bradavice in HPV lahko povzročajo bolečine, simptomi v zgodnji fazi niso prepoznavni.

Rojstvo: težko se boste izognili bolečini v primeru zunajmaternične nosečnosti in znotraj šestih tednov po porodu. Ob porodu se vaginalne mišice raztegnejo, pogosto tudi poškodujejo, zato za celjenje in rehabilitacijo po porodu potrebujejo nekaj več časa. Ginekologi priporočajo vsaj šesttedensko poporodno abstinenco.

Psihične in čustvene težave: stres podzavestno povzroča napenjanje mišic v medeničnem predelu, kar lahko povzroči nelagodje med spolnim odnosom. Negotovost, depresija, tesnoba, nizka samopodoba, konflikti in strah so možni negativni dejavniki bolečih spolnih odnosov.

Med povzročitelje umeščamo tudi spolno zlorabo, ne glede kdaj se je zgodila. Čustvene travme ob zlorabi med samim seksom vplivajo na telesne simptome. Nesproščenost pogosto povzroča nelagodje med penetracijo.

Če mislite, da je boleč spolni odnos posledica čustvene in psihične narave, poiščite pomoč terapevta.

Bolečina med spolnim odnosom ni zgolj redka individualna izkušnja. Vsaj enkrat v življenju jo doživi skoraj vsaka ženska. Nekateri vzroki so prehodne narave, drugi resni ali celo potencialno usodni. Pomembno je, da dobro poznate svoje telo, kaj se dogaja in ob kronični bolečini poiščete zdravniško pomoč.

Odlašanje lahko postreže z nepredvidljivimi posledicami. Ne ignorirajte rednih ginekoloških pregledov.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Grah

22 junija, 2015 0