Wednesday, May 29, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Ko gre »not«, ven pa ne

By 0 1444 Views

Zaprtje je ena najpogostejših prebavnih motenj, ki vsake toliko časa obišče ljudi iz vseh starostnih skupin. Seveda je zaprtij več vrst: nekatera so obvladljiva s samozdravljenjem, druga pa zahtevajo zdravniško pomoč. Obojim pa je skupno to, da so pogosta in povzročajo resne zdravstvene težave. Poleg bolečin je še posebej zaskrbljujoče to, da se zaradi nezadostnega iztrebljanja v telesu nabiraju strupi, ki se izločajo samo z blatom. Zato zaprtja nikakor ne smemo ignorirati!


Kadar vas doleti ta neprijetna zadeva, poskusite pred skokom v lekarno najprej poseči po domačih, naravnih zdravilih. Obstaja namreč veliko naravnih načinov, ki vzpodbujajo gibanje črevesja in ponovno vzpostavitev normalne prebave.

Nekaj efektivnih, naravnih načinov za zdravo »pot ven«

1. Jejte več vlaknin

Eden glavnih razlogov za zaprtje sploh je hrana, revna z vlakninami. Industrijsko pridelana hrana, na primer, ne vsebuje zadosti vlaknin, da bi vaše telo pravilno delovalo, enako kot živila iz bele moke. Potrudite se in v svoj jedilnik dnevno vključujte svežo zelenjavo, sadje, polnozrnate izdelke, še posebej pšenične otrobe in ovsene kosmiče.

2. Pijte veliko vode

Kadar vas muči zaprtje, je tako poudarjano pitje vode še toliko bolj pomembno. Vsak dan spijte vsaj 8–10 kozarcev navadne vode. Zelo pomembnjo je, da spijete en kozarec pred obrokom in en kozarec po njem, saj voda zmehča blato, mehkejše blato pa lažje potuje po črevesju.

3. Pijte murvin sok

Murvin sok je odlično naravno pomagalo za odvajanje, še posebej za starejše ljudi, saj je bogat z vitamini in vitamini. Murvin sok stimulira prebavo, zato ga pijte ob prvih znakih zaprtja.

4. Vsak dan jogurt

Znano je, da jogurt pomaga pri zdravljenju mnogo želodčnih in črevesnih težav, saj vsebuje aktivne kulture dobrih bakterij, ki čistijo črevo in vzpodbujajo prebavo. Vsakodnevno uživanje jogurta preprečuje mnoge simptome zaprtja in pomaga blatu pri poti navzdol.

5. Zrele banane za malico

Banane deluje rahlo odvajalno, zato so priporočjive za zdravljenje zaprtja. Zaužijte 2 zreli banani za popoldansko malico (ne med obroki). Uporabite le banane z zrelo, rumeno lupino, ki ima rjave pikice. Počrnelih banan ne jejte.

6. Tudi jabolko odžene odvajalo stran

Skromno in navadno jabolko odlično vzpodbudi prebavo, če ga pojeste zjutraj na tešče ali 1 uro po obroku.

7. Laneno seme se prebije na drugo stran

Laneno seme je znano odvajalno sredstvo. Namočite ga v jogurt ali vodo, pustite stati čez noč in zaužijte za zajtrk. Ali pa 1 jedilno žlico za 2–3 minute namočite v vrelo vodo, nato pa pred spanjem spijte semena in tekočino (neke vrste čaj).

8. Sladek ananas za sladko odvajanje

Različne raziskave so pokazale, da svež, zamrznjen ali konzerviran ananas vzpodbuja izločanje zaradi encima bromelain, ki obnavlja zdravo prehrano. Čeprav ga je največ v ananasovi lupini, je nekaj koščkov na dan dovolj za preprečevanje zaprtja.

9. Za otroke: fige, rozine in slive

Sladko posušeno sadje temne barve odlično odvaja, poleg tega pa ga imajo radi tudi otroci. Sadeže namočite v toplo vodo in spijte čaj.

10. Trpotčevo seme za nosečnice

Nosečnice, ki trpijo zaradi zaprtja, naj namočijo 1 čajno žlico trpotčevega semena v kozarec mleka in ga popijejo.

Narava zagotovo zna poskrbeti za vaše dobro počutje – le malce pomagati ji je včasih treba. Za odprtje zamašenih poti pa je seveda vedno priporočljiva še redna vadba, tople kopeli, masaža trebuha v smeri urinega kazalca … v lekarno oz. k zdravniku se zatecite takrat, ko bo narava odpovedala in čakala na vašo potezo.

Vsekakor pa velja poudariti: umetna odvajala sicer zagotovo pospešijo vaš obisk na stranišču, vendar hkrati polenijo prebavo, da postane še bolj zaspana. Zatorej z odvajali ravnajte po pameti in izključno po zdravnikovih oz. farmacevtovih navodilih.