Sunday, April 21, 2024

Za PMS trpi okoli 90% žensk. Gre za preobčutljivost na hitre hormonske spremembe v času menstruacije. Mnogim ženskam se dogaja, da jih v hipu zajame neopisljiv občutek žalosti ali depresije, vendar ne vedo zakaj? Občutijo napetost. Ste se tudi same v trenutku zjokale brez razloga ali se razburile zaradi malenkosti? Ste lačni in se vam cedijo sline po čokoladi?


Razlog tiči v hormonih. Hormoni so kemijski prenašalci podatkov, ki regulirajo fiziološke spremembe v telesu. Človeške reakcije in razpoloženje so neposredno povezane s hormonskimi oscilacijami. Že od pubertete naprej vplivajo na spremembe v organizmu, odgovorni so za plodnost, razvoj, rast, obnašanje, izzovejo pa tudi reakcije za katere sploh ne vemo, da so hormonske narave.

V kontekstu hormonskih sprememb največkrat omenimo ženske, ki na ta fenomen niso tako občutljive. Pri ženskah se preprosto dogajajo cikli, ki jih pri moških ni. Puberteta je obdobje v katerem se pričnejo izločani spolni hormoni tako pri deklicah kot pri dečkih. Kasneje se hormoni pri moških izločajo konstantno, pri ženskah pa je izločanje hormonov prilagojeno mesečnim ciklom. Ob koncu reproduktivnega obdobja ženskam v menopavzi hormoni naglo padejo, pri moških pa se vsebnost hormonov niža postopno in počasi.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Srečni živijo dlje

13 junija, 2012 0