Saturday, April 13, 2024

Zaradi preobčutljivosti na hitre hormonske spremembe v času menstruacije za PMS trpi okoli 90% žensk. Številne ženske se srečujejo s hitrimi spremembami počutja, od žalosti do depresije, pa ne vedo zakaj? Občutijo napetost. Pogosto jočejo brez pravega razloga, lakota povečuje željo po čokoladi.


Razlog se skriva v hormonih. Hormoni so kemijski prenašalci, ki regulirajo fiziološke spremembe v telesu. Človeške reakcije in razpoloženje so neposredno povezani z oscilacijami hormonov. Hormoni vplivajo na spremembe v organizmu od pubertete do starosti, zaslužni so za plodnost, razvoj, obnašanje, lahko pa tudi izzovejo reakcije za katere se ne zavedamo njihove hormonske narave.

Hormonske spremembe se najpogosteje povezuje z ženskami, a temu fenomenu se ne morejo izogniti niti moški. Pri ženskah se dogajajo trenutni cikli, ki za moški organizem niso značilni. Puberteta, obdobje v katerem se pričnejo sproščati spolni hormoni, vpliva tako na deklice kot dečke. Kasneje v življenju se pri moških hormoni izločajo enakomerno, pri ženskah pa se izmenjujejo v ciklu. Ob koncu reproduktivnega obdobja hormonske vrednosti pri ženskah padejo zelo hitro, pri moških pa se znižujejo zmerno in postopno.

Kategorija:   Menopavza, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Parametritis

13 junija, 2012 0