Saturday, June 15, 2024

Nosečnice, ki uživajo kofein v kakršnikoli obliki, s tem povečujejo možnost prekomerne teže svojega otroka.


Gre za ugotovitve norveške raziskave, osnovane na približno 51 tisoč nosečnicah. Preučevali in primerjali so količine dnevnega vnosa kofeina in kasnejšo težo otrok po rojstvu.

Ugotovili so, da so matere, ki so dnevno zaužile med 50 in 200 miligramov kofeina, krive, da imajo njihovi otroci kar 15 odstotkov več možnosti za prekomerno težo (50 do 200 miligramov kofeina je približno ena polovica do dve skodelici kave).

Otroci mater, ki so med nosečnostjo spile dve ali tri skodelice kave na dan, pa imajo kar 22 odstotkov več možnosti za prekomerno težo v prvem letu življenja. Če nosečnica zaužije več kot tri skodelice na dan, pa se odstotek poveča na 45.

Težava pa ni samo v prvem letu starosti – s kofeinom je povezano tudi hitro pridobivanje telesne teže otroka do kar osmega leta.

Glede na prebrano lahko sklepamo, da bi bilo torej uživanje manj kot pol skodelice kave dnevno brez posledic. A ni čisto tako. Raziskava je ugotovila tveganje za prekomerno težo otrok tudi v teh primerih, ko so matere zaužile manjše količine kofeina dnevno. Zato priporočajo, da se kofeinu med nosečnostjo popolnoma izognemo.

Ne pozabite, da se kofein ne nahaja zgolj v kavi. Vsebujejo ga tudi nekaterih čaji in gazirani napitki, zato pazljivo.

Naslednji prispevek

6 znakov, da pričakujete deklico

14 aprila, 2020 0