Monday, April 22, 2024

V raziskavi, ki jo je objavila strokovna revija Lancet, avtor Peter Tyrer, sicer predstojnik Centra za mentalno zdravje na Imperial College v Londonu pravi, da se je 14% pacientov po končani kognitivni bihevioralni terapiji vrnilo na običajen nivo tesnobe, pri konvencionalni metodi pa zgolj 7%.


Tyrer pravi, da so rezultati vzpodbudni in kažejo način kako se lahko hipohondrija, na relativno poceni način, uspešno zdravi.

»Čeprav 14% ni impresivno število, pa gre kljub temu za ljudi, ki imajo resne težave in pogosto zapravijo več tisoč funtov za psihološko pomoč,« pravi Tyrer.

Med 10 in 20% hospitaliziranih pacientov je obsesivno zaskrbljenih za svoje zdravje, kaže raziskava.

V raziskavi s kognitivno bihevioralno terapijo je sodelovalo 219 ljudi, v standardni program zdravljenja je bilo vključenih 225 pacientov.

Po šestih ali dvanajstih mesecih so pacienti s kognitivno bihevioralno terapijo imeli znatno boljše ocene pri ocenjevanju tesnobe in simptomov depresije.

Kognitivna bihevioralna terapija temelji na dejstvu, da misli povzročajo občutke in obnašanje, ter ne zunanje stvari same po sebi, kot so ljudje, situacije ali dogodki.

To pomeni, da sprememba načina razmišljanja lahko dovede do sprememb, čeprav se situacija ni spremenila.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ploska stopala in bolečine v hrbtu

22 oktobra, 2013 0