Sunday, April 21, 2024

Dosedanje raziskave na temo jemanja kokaina v nosečnosti kažejo na povečano prisotnost vaginalnih krvavitev, spontanih splavov, abrubcije posteljice, predčasnega razpoka plodovih ovojev, prezgodnji porod, kot tudi višjo incidenco intrauterine smrti otrok.


Nekaj raziskav je potrdilo povečano tveganje prirojenih anomalij otrok, intrauterino izpostavljenih kokainu, najpogosteje prirojene anomalije pa prizadenejo urogenitalni trakt.

V nasprotju z raziskavam na ljudeh, pa delovanje kokaina na živalih ni pokazal teratogenega delovanja.

Kokain vpliva na pogost porast srčne frekvence ploda in matere, kar povzroči manjši pretok krvi skozi posteljico in manjšo oskrbo ploda s kisikom. Posledično se lahko pojavita zastoj rasti ploda in nizka porodna teža otroka. V nekaterih primerih so opisane hude možganske krvavitve otroka po porodu.

V kolikor se kokain uživa kratko obdobje pred porodom se pri otrocih pojavi hiperaktivnost, nemirnost in razdražljivost. Pri otrocih mater odvisnic od kokaina se pojavijo simptomi, ki so podobni abstinenčnim simptomom pri odraslih

Zelo verjetno je, da bo otrok kokain prejemal tudi skozi dojenje. Pojav različnih simptomov je odvisen od odmerka in frekvence jemanja kokaina, kot tudi od urnika dojenja. Jemanje kokaina med dojenjem pri otroku povzroča nemirnost, razdražljivost, hiperaktivnost in težave z apetitom.

Novejše raziskave rasti, razvoja in obnašanja otrok kokainskih odvisnic v obdobju šestih let ne kažejo na toksične učinke prenatalne kokainske ekspozicije na telesno rast in psihični razvoj otrok vključenih v raziskavo.

Glede na opisane možne toksične učinke kokaina, se je potrebno, v dobro otroka, uživanju kokaina med nosečnostjo in dojenjem odpovedati.