Monday, July 15, 2024

Moškim, ki s kolesarjenjem skrbijo za svoje zdravje in fizično kondicijo, lahko napačen nakup kolesa poškoduje njihovo zdravje, je na podlagi svojih izkušenj s pacienti, v Medicalnewsu opozoril urološki kirurg Vonoud Nargund.


Napačna izbira kolesa lahko privede do hudih težav kot so: omrtvičenost genitalij, težave z erekcijo, oteklosti in draženja kože na področju prepon. Ker smo med kolesarjenjem pogosto priča pregrevanju genitalij, se spreminja kvaliteta in funkcionalnost sperme. Znanstveniki še vedno niso uradno potrdili vezi med neplodnostjo in vožnjo s kolesom, vendar jo sprejemajo kot stranski pojav pri velikemu številu rekreativnih in poklicnih kolesarjev. Vožnja po hribovitem terenu je veliko bolj nevarna, kot vožnja po ravnicah.

»Sedež na kolesu prihaja v direkten kontakt z genitalijami, ki so izrazito občutljivo področje. Zaradi tega so izpostavljene infekcijam, še posebno pri višji temperaturi in znojenju,« pojasnjuje Vonoud Nargund.

Raziskave na aktivnih rekreativnih kolesarjih so pokazale, da imajo kar v 60% težave z genitalno omrtvičenostjo. Do teh težav pride zaradi tega, ker sedalo preprečuje dovod krvi v področje genitalij, kar privede do povečanega pritiska na živčevje moškega reproduktivnega organa, ki vpliva na sposobnost moške erekcije. Nargund rekreativnim kolesarjem priporoča pogoste izhode s kolesa ter počitek, oblačila naj bodo zračna, pri nakupu kolesa pa naj bo večina pozornosti namenjena obliki in kvaliteti sedala.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice