Monday, July 15, 2024

Rezultate raziskave je potrebno jemati z veliko rezerve, saj se je skupinsko jemanje dopinga, še posebej EPO-ja, pričelo šele v devetdesetih letih preteklega stoletja.


Raziskovalci so rezultate raziskave predstavili na kongresu Evropske kardiološke zbornice. V raziskavo so zajeli vseh 786 francoskih kolesarjev, ki so v obdobju 1947 – 2012 sodelovali na Tour de Francu. Smrtnost med njimi je v povprečju za 41% nižja od povprečja, ki velja za francoske moške.

Xavier Jouven iz bolnišnice Geroges Pompidou v Parizu, ki je vodil raziskavo pravi, da je nižja smrtnost signal pri katerem bi morali zdravniki vztrajati pri nasvetih o dobrobiti hujših telesnih naporov.

»Več časa bi morali posvetiti vzpodbujanju ljudi k težjim oblikam telesne vadbe. Negativni stranski učinki težke telesne aktivnosti bi v tej raziskavi prav zagotovo priplavali na površje,« pravi Jouven.

Kolesarji, ki sodelujejo na Tour de Francu, ki se ga primerja z večdnevnim tekaškim maratonom, imajo kar za 33% nižje tveganje smrti kot posledice kardiovaskularnih obolenj. Tudi incidenca smrti, kot posledica drugih bolezni, tudi raka, je bila pri sodelujočih kolesarjih veliko nižja.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Razumeti povzročitelja avtizma

4 septembra, 2013 0