Sunday, May 26, 2024


Raziskovalci so pripravljeni na pričetek kliničnih raziskav novega zdravljenja z zdravilom pridobljenim iz cvetov jesenskega podleska (Colchicum autumnale).

Poiskusi na miših so že pokazali, da je zdravilo kolhicin upočasnilo rast in celo popolnoma uničilo nekatere vrste raka.

Raziskava o prejemanju kolhicina za zdravljenje raka je bilo predstavljeno na Simpoziju britanske znanosti v Bradfordu.

Ekipa, ki jo je vodil profesor Laurence Patterson iz Inštituta za zdravljenje raka (ICT) na University of Bradford, je svojo delo objavila v reviji Cancer Research.

Kolhicin ima znane zdravilne učinke, vključno z antikarcenogenim delovanjem, vendar je toksičen ostalim telesnim tkivom in zato je njegova uporaba omejena.

Raziskovalci ICT-ja so spremenili molekulo kolhicina tako, da je ta neaktivna vse do prispetja do tumorja. Ko tumor doseže se aktivira in uniči krvne žile tako, da jih izstrada.

Ta učinek omogočajo encimi, ki jih proizvajajo vsi tumorji, njihovo navadno delovanje pa uničujejo normalne celice in tako ustvarjajo pogoje za širjenje tumorja.

Modificirana molekula kolhicina ima dodaten protein, ki je po dosedanjih podatkih nenevaren. Encim tumorja posebej cilja na ta protein in ga samouniči. Tedaj se aktivira kolhicin in proces uničevanja krvnih žil s stradanjem.

Edina stvar, ki zdravilo naredi tako učinkovito je njegova aktivnost izključno v tumorju in ne načenja zdravje normalnega tkiva.

Glede nato, da encime za aktiviranje toksičnega kolhicina proizvajajo samo čvrsti tumorji, se lahko rak zdravi skoraj brez stranskih učinkov. Mehanizem dostave zdravila je potrebno omogočiti terapijam problematičnih primerov metastaz, kjer se rak od jedra svojega nastanka že razširil po ostalem tkivu.

Preliminarne raziskave na miših dajejo vzpodbudne rezultate.

»Tisto kar iščete je ustavitev rasti tumorjev. Terapija je bila tako učinkovita, da je ozdravila polovico miši, pri polovici pa je zaustavila rast tumorjev,« je dejal profesor Patterson.

Učinek so dosegli s samo z eno dozo kolhicina.

Če po terapija uspešna pri kliničnih testiranjih, znanstveniki verjamejo, da se bo uporabila vzporedno z do sedaj obstoječimi zdravili proti raku.

Znanstveniki upajo, da se bodo klinična testiranja v bolnišnici St. James v Leedsu začela v prihodnjem letu in pol.

Profesor Patterson je dejal, da je zelo optimističen glede na možnosti zdravljenja. Kljub temu pa je previden, saj so zaenkrat testirali zgolj v laboratoriju.

Paul Workman, vodja oddelka za zdravljenje na ICT je dejal, da bo v primeru klinične potrditve laboratorijskih testiranj, zdravilo zelo pripravno v kombinaciji zdravljenja različnih vrst raka.

Kolhicin je alkaloid iz rastline Colhicum. Uporablja se kot zdravilo pri akutnih napadih sečne kisline in kot preventiva dedne bruceloze (mediteranske bolezni). Prejemanje zdravila omejuje njegova toksičnost. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je za zdravljenje mediteranske bolezni in putike, v juliju odobrila terapije s kolhicinom.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Mana: Nova kolekcija Baby

13 junija, 2012 0