Saturday, April 13, 2024


Kolike pri dojenčkih so kompleks pogoste nenadne pojave bolečine in močnega neutolažljivega joka drugače zdravega otroka. Najpogosteje se pojavijo v popoldanskem in večernem terminu, vsakodnevno, nekje med tretjim tednom in tretjim mesecem otrokovega življenja.

Simptomi

Simptomi so zelo značilni in nezamenljivi: zdravega in dobro razpoloženega otroka nenadoma napade neutolažljiv jok, trebušni krči oz. kolike, dojenček krči nogice proti trebuhu, se zvija v loku, lička mu pordečijo, okoli ust se pojavi bledica, nogice ima mrzle, dlani pa drži stisnjene v pesti. Trebušček je napihnjen in občutljiv. Neprijetni napadi trebušnih krčev lahko trajajo več ur, spremlja jih jok, ki preneha samo za trenutke. Tudi pestovanje in tolažba otroka ne pomagata. Trebušni krči oz. kolike otroka popolnoma izmučijo, preznojen in izmučen otrok zaspi, nekateri pa se umirijo po stolici, ali izpuščanju vetrov.

Vzroki

Vzroki, kljub napredku v medicini, še niso popolnoma razjasnjeni. Kolike se pogosteje pojavljajo pri senzibilnih otrocih, ki so lahko v kasnejšem otroštvu bolj izpostavljeni bolečinam v trebuhu, glavobolom in bolečinam različnih vrst. Pogosteje se pojavijo pri prvorojencih in moških potomcih. Kljub vsemu za nastanek obstaja več mogočih vzrokov. Bolečine se lahko pojavijo kot posledica prekomernega zaužitja zraka med dojenjem (aerokolike), ki ga povzroča pohlepno dojenje brez presledkov. Povzroča jih tudi presladka in okisana hrana matere, občutljivost na kravje mleko (lahko se pojavi tudi pri izključno dojenih otrocih), ter prekomerni obroki. Pripravki, ki naj bi blažili in celo odstranili simptome najpogosteje ne pomagajo. Tudi psihična preobremenitev, strah, jeza, utrujenost, stiska, stres… lahko privedejo do nastanka kolik pri dojenčku.

Simptomi se najpogosteje pojavljajo v poznih popoldanskih urah, najverjetneje kot posledica izločanja hormonov. Utrujenost, strah in napetost matere še dodatno privede do poslabšanja simptomov, tako da je začaran krog iz katerega bo sama mater težko izstopila.

Posledice

Kolike največkrat ne puščajo nikakršnih negativnih posledic v kasnejšem otrokovem življenju, pustijo pa tesnobne občutke pri starših. Ob pojavi simptomov se priporoča obisk izbranemu pediatru, da izključi vzroke za morebitne druge bolezni.

Zdravljenje

Za kolike ni zdravila, ki bi lahko rešil težave vsakega prizadetega otroka. Sicer obstajajo farmakološki pripravki, ki pri nekaterih otrocih delujejo pomirjujoče, spet pri drugih pa izzovejo še hujše krčke. Kot prvo je potrebno poskrbeti za optimalne pogoje za nego, hranjenje in spanje otroka. Prav tako je pomembna relaksacija in počitek matere, da se le-ta uspešno kosa s skrbmi in odgovornostjo. Med hranjenjem velja dojenje večkrat prekiniti, tako da otrok med enim dojenjem vsak 2-3 krat »podre kopičko«. Po obroku ga nekaj minut zadržimo v pokončnem položaju, nato pa ga položimo na bok. V času napada kolik nežno pritiskamo in masiramo njegov trebušček. Tudi nekaj bolj čvrst prevez plenice okoli trebuščka, gretje s termoforom, položaj otroka preko kolen ali roke s pritiskom na trebuh, masaža trebuščka z nežnimi krožnimi gibi, naj bi lajšali posledice napada.

Pomaga tudi spodbujanje stolice s pomočjo glicerinske svečice ali draženjem debelega črevesa s termometrom (enako kot pri merjenju telesne temperature). Čaji s komarčkom so se pri nekaterih otrocih izkazali za uspešno preventivo proti napihnjenosti.

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Simptomi bolezni srca pri debelih otrocih

13 junija, 2012 0