Thursday, July 18, 2024

Natančen vzrok nastanka trebušnih krčev (kolik) pri dojenčkih še ni pojasnjen. Mogočih je več vzrokov:


  • prebavni sistem in encimi pri novorojenčkih so še nerazviti, zato se določene snovi iz mleka ne morejo popolnoma prebaviti; v črevesju nastanejo plini, ki povzročajo napetost in krče;

  • otrok med hranjenjem požira veliko zraka, ki prehaja iz želodčka v črevo, tam pa povzroči napihnjenost in pojavijo se trebušni krči, ta težava lahko pogosteje nastane pri hranjenju s stekleničko s preveliko odprtino na dudi;

  • otrok ne prenaša določene vrste hrane, tudi tiste, ki jo je zaužila doječa mati;

  • hrana, bogata z ogljikovimi hidrati; slaba tehnika dojenja.

Čeprav kolike pri dojenčkih niso škodljive, pa so zelo stresne tako za dojenčka kot njegove starše. Ponavadi se začno v prvih nekaj tednih po rojstvu ter ponehajo pri starosti treh do štirih mesecev.

Zaskrbljene starše, ki se obrnejo na nas v lekarni, skušamo najprej potolažiti, da sami niso čisto nič krivi ter da bo dojenček težavo dokaj hitro prerasel. Raziskave sicer nakazujejo na povezanost med pojavnostjo kolik in kajenjem matere, zato seveda to razvado strogo odsvetujemo. Hkrati pa upamo, da je mati, ki hoče svojemu otroku ter tudi sebi le najboljše, kajenje opustila najpozneje ob začetku nosečnosti.

Pri materi, ki doji, svetujemo, da iz svoje prehrane izključi kravje mleko. Po enotedenski dieti lahko ugotovimo, ali pride do izboljšanja, ter nato z dieto nadaljujemo.

V primeru, da se dojenček hrani po steklenički, svetujemo enotedensko poskušnjo posebne mlečne formule. Sojino mleko se ni izkazalo za učinkovito. Poskusimo lahko tudi z zeliščnimi čaji. Le-ti ponavadi vsebujejo poleg komarčka še janež in kumino. Delujejo tako, da pomirjajo krče in pomagajo odvajati črevesne pline. V lekarni je na voljo tudi kuminov sirup, ki naj ga dojenček zaužije eno majhno žličko med obroki. Seveda ne smemo pozabiti na pravilno hranjenje in podiranje kupčka.

V preteklosti se je domnevalo, da lahko kolike povzroča preveliko obremenjevanje dojenčkov, zato so svetovali, naj dojenčka ne nosimo preveč oz. ga ne pestujemo po nepotrebnem ter ne reagiramo takoj na jok. Tega s pomočjo načrtovanih raziskav niso uspeli potrditi. Dandanes priporočamo, da otroka, ki ima trebušne krče, nosite, zibljete ali peljete v vozičku na sprehod.

Otroka nežno masirajte po spodnjem delu trebuščka. S konicami prstov in dlanjo krožite po trebuščku v smeri urinega kazalca.
Starši tudi pogosto posežejo po zdravljenju z dimetikonom, če nismo uspeli z drugimi metodami ali starši želijo poskusiti. Dimetikon je učinkovina, ki na fizikalen način zmanjšuje površinsko napetost plinov v želodcu in črevesu. Zmanjšuje prostornino plinov, ki se izločijo po naravni poti ali se absorbirajo. Odmerjamo ga po 15 kapljic, ki jih damo pred dojenjem s pomočjo majhne žličke, ali pa ga primešamo mleku oz. drugim tekočinam.

Pomembno je, da se zavedamo, da kolike niso edini razlog joka in nelagodja. V primeru, da je dojenček neutolažljiv in se ne more pomiriti, svetujemo obisk pri zdravniku. Če le-ta izključi kakšno drugo težavo (ukleščena popkovina ali dimeljska kila, zapora črevesa, vnetje sečil …), nam ostanejo tile nasveti in spoznanje, da bo težava minila dokaj hitro, najpozneje čez 12 tednov. Preden bo dojenček shodil oz. vas poklical mama ali očka, boste na nevšečnost že zdavnaj pozabili.

—————————-

Bambino priporoča: 

www.SlikoMat.com

BioGaia® Probiotične kapljice za dojenčke in otroke

Probiotične kapljice BioGaia® vsebujejo mlečnokislinsko bakterijo Lactobacillus reuteri Protectis, ki pomaga pri naseljevanju dobrih bakterij v črevesju dojenčka in na ta način lajša težave s kolikami. V učinkovitost in varnost BioGaie so nas prepričale številne klinične študije, pa tudi zadovoljne mamice po celem svetu.

 

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Hormon za rast škoduje spermi

13 junija, 2012 0